Fontos üzenetet küldött a világnak Karikó Katalin - videók

KARIKÓ, Katalin, avatás, díszdoktor, Harvard, Egyetem,
Cambridge, 2023. május 26. A tudomány díszdoktorává avatott Karikó Katalin biokémikus, kutatóbiológus, a koronavírus elleni mRNS-alapú oltóanyag egyik fejlesztője a Harvard Egyetem diplomaosztó ünnepségén a Massachusetts állambeli Cambridge-ben 2023. május 25-én. MTI/EPA/C. J. Gunther
Vágólapra másolva!
Karikó Katalin Szent-Györgyi Albert és Kertész Imre után a harmadik, aki magyar állampolgárként kapta meg a világ legrangosabb tudományos díját, egyben ő az első Nobel-díjas magyar nő. Nagyon fontos a megfelelő mentális és fizikai állapot, de legalább ilyen fontos, hogy az ember, miközben keményen dolgozik, szeresse, amit csinál – üzente Karikó Katalin, aki szerint a kíváncsiság és a folyamatos tanulás alapvető egy kutató számára. 
Vágólapra másolva!

Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért – jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben. Az illetékes bizottság indoklása szerint Karikó Katalin és Drew Weissman a díjat a nukleozid-módosítással kapcsolatos felfedezéseiért kapja, amelyek lehetővé tették a Covid-19 elleni hatásos mRNS-alapú vakcina kifejlesztését.

A díjazottak úttörő eredményeikkel, amelyek alapvetően megváltoztatták az mRNS és az immunrendszer kölcsönhatásának megértését, hozzájárultak a vakcinák példátlanul gyors fejlesztéséhez a modern kor egyik legsúlyosabb, emberi egészséget fenyegető veszélye idején. Gunilla Karlsson Hedestam, a Nobel-díjat odaítélő testület tagja kiemelte, hogy


Az mRNS-vakcinák fejlesztésének lenyűgöző rugalmassága és sebessége megnyitotta az utat az új technológia előtt ahhoz, hogy más fertőző betegségek ellen is alkalmazzák. A jövőben terápiás fehérjék célba juttatásához és bizonyos ráktípusok kezeléséhez is használható lehet – mutatnak rá a Nobel-bizottság közleményében.

Fordulat jöhet a rák gyógyításában!

De mi is valójában az mRNS, miért rejlenek benne hatalmas lehetőségek, és miért nem tudták a két díjazott tudós kutatómunkája és kitartása nélkül alkalmazni az életmentő molekulát? Erről bővebben itt olvashatnak.

Thomas Perlmann, a Nobel-bizottság titkára kérdésre válaszolva elmondta, hogy sikerült mindkét díjazottal beszélnie a bejelentés előtt, és mindketten nagyon boldogok voltak az elismerés miatt. A kitüntetettek 11 millió svéd koronán (368 millió forintnyi összeget) osztoznak. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

Karikó Katalin biokémikus december 10-én veheti majd át a Nobel-díjat Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Karikó Katalin a kommunista diktatúra idején hagyta el az országot

Karikó Katalin Széchenyi-díjas biokémikus, kutatóbiológus 1955-ben született Szolnokon, a Szegedi Tudományegyetem biológia szakán diplomázott 1978-ban, és ott szerezte meg PhD-jét is. Az MTA ösztöndíjasaként 1985-ig az SZBK Biofizika Intézetének nukleotid kémiai laborjában, majd a philadelphiai Temple Egyetemen és a bethesdai Egészségtudományi Egyetemen kutatott. 1989-ben a Pennsylvaniai Egyetemen kapott állást, ahol 2013-ig tanított és kutatott, majd a BioNTech RNA Pharmaceuticals alelnöke lett. 2021 óta a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora és a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa.

Karikó Katalin és Drew Weissman az elmúlt években számos díjat kapott, két éve kapták meg a Nobel előszobájának tekintett, klinikai fejlesztésekért odaítélt Lasker-díjat.

„Örömmel kell végezni a munkánkat"

Testvérével, Karikó Zsuzsannával osztotta meg először a jó hírt Karikó Katalin, akinek 2023-ban odaítélték az orvosi-élettani Nobel-díjat.

A magyar biokémikus a Szegedi Tudományegyetemen végezte felsőfokú, majd doktori tanulmányait, az intézmény is gratulált a szakértőnek a díjhoz.

– mondta Karikó Katalin, akit sikerült az M1-nek elérnie egyesült államokbeli otthonában. A Nobel-díjas magyar biokémikus elmondta, hajnali négy óra előtt értesítették telefonon, és először nem akarta elhinni. Beszélt arról is, hogy a díj sok feladattal és felelősséggel jár, de próbál mindennek megfelelni.

– mondta Karikó Katalin.

A Nobel-díj hivatalos YouTube-csatornája tette közzé a Karikó Katalinnal folytatott hívást. Ebből kiderült, hogy aludt, amikor megérkezett a hír, hogy ő nyerte el a Nobel-Díjat, a férje vette fel a telefont philadelphiai otthonukban.

Édesanyja évek óta erre várt

A biokémikus újságíróknak és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) vezetőinek a bejelentést követően azt mondta, a fiatal diákoknak azt üzeni, fontos, hogy megőrizzék a fizikális és mentális egészségüket, tanulják meg a stresszt kezelni. Az SZTE kutatóprofesszora azt tanácsolta a fiataloknak, élvezzék azt a munkát, amit végeznek, mert ha így tesznek, egyre jobbak lesznek benne. A stressz kutatójaként ismerté vált Selye Jánost idézve hangsúlyozta, arra kell koncentrálni, amin tudunk változtatni.

Karikó Katalin kérdésre válaszolva visszaemlékezett arra, hogy

Karikó Katalin édesanyja évek óta várt erre a napra Forrás: MTI/EPA/C. J. Gunther

Hatalmas munka

– mondta a Mandinernek Tóth Albert Karikó Katalin biológiatanára.

Sokkal inkább a csörtetők tudnak érvényesülni a világban, akik, azt kell mondanom, hogy semmi igazi értéket nem produkálnak, akiknek pénzük és megfelelő háttértámogatásuk, teljesen másként gondolják.

– tette hozzá a tanár.

„Meg kell találni a megfelelő férjet, aki támogatja a feleségét abban, hogy megvalósítsa az álmát."

Az orvosi Nobel-díj idei kitüntetettjei, Karikó Katalin és Drew Weissman a Pennsylvaniai Egyetemen hétfőn délelőtt válaszoltak újságírók kérdéseire azzal kapcsolatban, hogyan jutottak el odáig, hogy megkapják a legnagyobb tudományos elismerést, és szerintük mi a vonzó a tudományos pályában. Karikó Katalin a sajtótájékoztató elején elmondta, hatalmas élmény volt számára, amikor 1989-ben a Pennsylvaniai Egyetemre érkezett, ahol olyan tudósok előadásait hallgathatta, amilyenekét korábban soha.

1997-ben itt találkozott Drew Weismannal, „egy kávéautomatánál", mondta nevetve. Ezután kezdtek el együtt dolgozni a vakcinák fejlesztésén. Az évek során sok nehézségbe ütköztek, körülöttük sokan feladták a küzdelmet, mivel nagyon kevés támogatást kaptak. De ők ketten végig kitartottak egymás mellett, hosszú éveken át, aminek aztán meg is lett az eredménye.

Arra a kérdésre, hogy számítottak-e a díjra, amikor a BioNTech-nek bemutatták az eredményeiket, határozott nemmel válaszolt.

– mondta Karikó.

Karikó Katalin egyike azon kevés nőnek, akik tudományos Nobel-díjban részesültek. Ezért meg is kapta a kérdést, hogy mit tanácsolna más nőknek, akik érdeklődnek a tudományos pálya iránt, és szeretnének sikeresek lenni a szakterületükön.

A Nobel-díjas kutató viccelődve azzal kezdte:

Hozzátette: az is fontos, hogy a mentális egészségünk mellett a fizikai egészségünkre is odafigyeljünk. Végül pedig azt szokta mondani a diákjainak: „olyan pályát válassz, amit élvezel". A két friss Nobel-díjas egyetértett abban, hogy manapság nem annyira vonzó a tudományos pálya, mivel sok fiatal azonnali sikerekre, elismerésre vágyik, amit ez a szakma nem ad meg.

– mondta Karikó.

Orbán Viktor is gratulált

Karikó Katalinnak Orbán Viktor miniszterelnök is gratulált közösségi oldalán. „Magyar nő a világ tetején" – írta.

– írta közösségi oldalán Novák Katalin államfő.

Karikó Katalin megtestesíti mindazt, ami a jó tudóst adja: megszállottság, kitartás, eltökéltség, fáradhatatlanság és hivatástudat jellemzi – mondta Csák János kulturális és innovációs miniszter. „Nagy öröm, hogy Karikó Katalin munkáját elismerték. A professzor asszonynak határozott célja van, amely mellett kitart, és meggyőződéssel viszi tovább akkor is, amikor esetleg nehézségek lépnek fel és nem kap finanszírozást" – mondta a kulturális és innovációs miniszter. Csák János kiemelte:

"A kétfajta kutatás szétválasztása idejétmúlt. Ma már az alapkutatások során is végig kell gondolni, vajon milyen valóságos emberi igényeket, szükségleteket elégíthet ki, mit segíthet elő – ebben az esetben a Covid-19 elleni hatásos mRNS-alapú vakcina kifejlesztését" – fejtette ki a miniszter.

Többször is esélyesnek tartották már a díjra

Karikó Katalint korábban is esélyesnek tartották az orvosi-élettani és a kémiai Nobel-díjra. 2021-ben orvosi kategóriában a Nobel-díjakat David Julius és Ardem Patapoutian kapta a hőmérséklet és az érintés receptorainak felfedezéséért, a kémiai Nobel-díjat megosztva Benjamin List és David MacMillian pedig az aszimmetrikus organikus katalízis felfedezéséért.

2022-ben az orvosi-élettani kategóriában Svante Paabo svéd genetikus lett a díjazott, aki az evolúciós génkutatásban alkotott maradandót, a kémiai Nobel-díjat megosztva ítélték oda három tudósnak, Carolyn Bertozzinak, Morten Meldalnak és K. Barry Sharplessnek, az úgynevezett klikk kémia és a bioortogonális kémia terén végzett tevékenységükért.

Ők voltak Karikó Katalin elődei: magyarok, akik megnyerték a Nobel-díjat

Először Lénárd Fülöp (1905, fizikai) vehette át az elismerést katódsugaras vizsgálatokra alapozott eredményéért.

Bárány Róbert (1915, orvosi) az egyensúly-érzékeléssel kapcsolatos eredményeit ismerték el.

Zsigmondy Richárd (1925, kémiai) a kolloid oldatok és az ultramikroszkóp feltalálásáért érdemelte ki a díjat.

A C-vitamint felfedező Szent-Györgyi Albert (1937, orvosi) esetében a biológiai égésfolyamatok magyarázatát díjazták.

Hevesy György (1943, kémiai) az izotópok indikátorként való alkalmazásáért lett elismerve.

Békésy György (1961, orvosi) a belső fül szerepét tárta fel.

Wigner Jenő (1963, fizikai) az elemi részecskék elméletét fejlesztette tovább.

Gábor Dénes (1971, fizikai) a hologramot fedezte fel,

Oláh György (1994, kémiai) a karbokationok terén ért el világra szóló eredményt.

Harsányi János (1994, közgazdasági) a játékelmélet egyik kiemelkedő alakja volt.

Kertész Imre (2002, irodalmi) az első magyar író, aki megkapta ezt az elismerést és Szent-Györgyi Albert után a második olyan magyar Nobel-díjas, aki itthon végzett munkájával érdemelte ki ezt.

A legutóbbi magyar származású kitüntetett a 2004-es kémiai Nobel-díjas Herskó Ferenc 1937-ben Karcagon született. A család Budapestről vándorolt ki 1950-ben Izraelbe. Ő jött rá arra, hogy a fehérjék lebomlásához egy kis fehérje (polipeptid) szükséges.

Forrás: