73 inka kor előtti, a Wari Birodalomból származó múmiát tártak fel Peruban

Wari Birodalom, Pachacámac
Két fabotot találtak a temető közelében a település maradványaiban. A fabotokon fejfedőt viselő embereket ábrázoló bevésések vannak.
Vágólapra másolva!
Több tucat sírt tártak fel Peruban, melyek a Wari kultúrából származnak. A Wari egy a régióban virágzó kultúra volt, mielőtt az inkák átvették a hatalmat. - írja a Live Science.
Vágólapra másolva!

Régészek Peruban legalább 73 ember körülbelül 1.000 évvel ezelőtti sírját tárták fel. Néhány száz évvel később vették át az inkák a hatalmat Dél-Amerika nyugati részei felett. Mindegyik szövetbe - némelyik színes - és kötélbe volt bugyolálva. Volt amelyik férfi és nő teste vésett fa és kerámia maszkot viselve a testén lett eltemetve, amik úgy ismertek, mint "hamis fejek". Néhány sírban színes kermámiákat is találtak. A sírokat a Lima közelében lévő Pachacámac ásatási helyszínen fedezték fel. A testek Wari Festett Temploma közelében lettek eltemetve és 800-1100 közötti időszakra datálják. Ebben az időben a Wari Birodalom terjeszkedett a régióban.

A Wari jól tartósított múmiáiról, kidolgozott művészetéről, ezen belül a bonyolultan tervezett kerámiákról és szövetekről ismert. Gyakorolták az ember áldozást és hallucinogéneket használtak a vallásos rituálék alatt.

Két fabotot találtak a temető közelében a település maradványaiban. A fabotokon fejfedőt viselő embereket ábrázoló bevésések vannak. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/73-pre-incan-mummies-some-with-false-heads-unearthed-from-wari-empire-in-peru

Újonnan felfedezett fabotok

Ezenkívül a temető közelében a régészek találtak két fabotot a közeli település maradványaiban. Tüskés osztriga (Spondylus princeps) héj lerakódásban fedezték fel, amit a mostani Ecuadorból importáltak, mely a Wari Birodalomtól északra fekszik. A két botnak faragott ikonográfiája van, ami azt sugallja, hogy a Pachacámac lakosainak volt valami szintű kapcsolata a Wari Birodalomtól délre elhelyezkedő Tiwanaku királysággal, ami ma Peru, Bolívia és Chile része. Mindkét boton van egy méltóságot ábrázoló faragás, ami olyan fejfedőt visel, ami hasonlít ahhoz, amit a Tiwanaku királyságban viseltek.

Faragott maszkot viselő egyén maradványai. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/73-pre-incan-mummies-some-with-false-heads-unearthed-from-wari-empire-in-peru

A Pachacámac feltárása és a maradványok elemzése folyamatban van. Az Andok őshonos lakosai által beszélt Quechea nyelven a Pachacámac azt jelenti "az aki életet ad a Földnek".

A Pachámac régészeti lelőhelyen kerámiákkal temették el az embereket. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/73-pre-incan-mummies-some-with-false-heads-unearthed-from-wari-empire-in-peru

A régészeti kutatások azt sugallják, hogy Pachacámac viszonylag szerény település volt a Wari Birodalom ideje alatt, de aztán az 15. Század idején virágzó Inka Birodalom idején lényegesen fejlődött. A z inkák idején a helyszín jelentős vallásos istentisztelet helyszíne lett.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)