A túl sok kávétól az agy összezsugorodhat, és ez a demencia mellett az agyi érkatasztrófa (közismert nevén sztrók) kockázatát is alaposan megnöveli. A szomorú eredményeket a Dél-Ausztráliai Egyetem precíziós egészségügyi központjának kutatói hozták nyilvánosságra.
Az ausztrál szakemberek egy nemzetközi együttműködés keretében összesen 17 702, 37-73 év közötti brit résztvevő egészségügyi adatait elemezték. Hasonló volumenű vizsgálatra ezen a kutatási területen még nem volt példa.
Az eredmények alapján azok vannak a legnagyobb veszélyben, akik napi hat csésze kávénál többet fogyasztanak.
Esetükben drasztikusan, 53 százalékkal nő a demencia kockázata.
A demencia nagyjából 50 millió embert érint világszerte, és sajnos a sztrók sem egy ritka betegség: becslések alapján a 25 éven felüli felnőttek negyedét fenyegeti agyi érkatasztrófa.
A kutatás ugyanakkor nem azt mondja, hogy végleg hagyjuk abba a kávézást, csupán a mértékletességre hívja fel a figyelmet; napi 1-2 csésze kávétól még biztosan nem lesz bajunk, sőt, akár még jót is tehet az egészségünknek.
Az eredményeket részletező kutatás a Nutritional Neuroscience táplálkozástudományi szakfolyóiratban olvasható.