Ijesztő hírek érkeztek a kávéról, ennek sokan nem fognak örülni

kávé
Black coffee, milk and sugar, still life.
Vágólapra másolva!
Veszélyben vannak a kávéfüggők: egy új kutatás szerint a koffeines ital túlzott fogyasztásától károsodhat az agy, ami szellemi leépüléshez, demenciához vezet.
Vágólapra másolva!

A túl sok kávétól az agy összezsugorodhat, és ez a demencia mellett az agyi érkatasztrófa (közismert nevén sztrók) kockázatát is alaposan megnöveli. A szomorú eredményeket a Dél-Ausztráliai Egyetem precíziós egészségügyi központjának kutatói hozták nyilvánosságra.

Az ausztrál szakemberek egy nemzetközi együttműködés keretében összesen 17 702, 37-73 év közötti brit résztvevő egészségügyi adatait elemezték. Hasonló volumenű vizsgálatra ezen a kutatási területen még nem volt példa.

Illusztráció Forrás: Pixabay

Az eredmények alapján azok vannak a legnagyobb veszélyben, akik napi hat csésze kávénál többet fogyasztanak.

Esetükben drasztikusan, 53 százalékkal nő a demencia kockázata.

A demencia nagyjából 50 millió embert érint világszerte, és sajnos a sztrók sem egy ritka betegség: becslések alapján a 25 éven felüli felnőttek negyedét fenyegeti agyi érkatasztrófa.

A kutatás ugyanakkor nem azt mondja, hogy végleg hagyjuk abba a kávézást, csupán a mértékletességre hívja fel a figyelmet; napi 1-2 csésze kávétól még biztosan nem lesz bajunk, sőt, akár még jót is tehet az egészségünknek.

Az eredményeket részletező kutatás a Nutritional Neuroscience táplálkozástudományi szakfolyóiratban olvasható.