Minden ötödik embert érinthet ez a betegség, mégis keveset tudunk róla

Borrelia baktériumok a vérben
Vágólapra másolva!
Közép-Európában minden 5. embert érint, a legfrissebb becslések szerint évente 2,5 millióan fertőződnek meg vele a kontinensünkön. A Lyme borreliosis, azaz a Lyme-kór világszerte a leggyakoribb állatról emberre terjedő fertőzés, és egyben a leggyakoribb kullancs által terjesztett bakteriális megbetegedés, diagnosztizálása pedig különösen nagy kihívást jelent az orvosok számára.
Vágólapra másolva!

Miért nehéz diagnosztizálni a Lyme-kórt?

A Lyme-kórral kapcsolatos orvosi nehézségek már a diagnózisban is megmutatkoznak. Egyrészt a kezdeti fertőzést követő időszakban - ami néhány hétig tart - a betegség kórokozója elleni specifikus antitestválasz még nem mutatható ki. Az immunválaszt ugyanakkor egy ideig gyógyult állapotban is jelzik a szerológiai tesztek, így önmagában az immunreakció kimutatása nem igazolja egyértelműen a betegség fennállását. A tünetek viszont jelentős mértékben általánosak (pl. fáradtság, „fronthatás", véletlenszerű visszatérő fájdalmak, gyengébb emlékezet) és nem mindig köthetők össze közvetlenül a fertőzés kezdetével. A konkrét panaszok akár évekig észrevétlenek maradhatnak, vagy jelentéktelennek tűnnek.

– mondja dr. Esztó Klára bőrgyógyász, klinikai allergo-immunológus, Lyme-kór specialista, aki 45 éve foglalkozik Lyme-kór tüneteit mutató betegekkel.

A kullancs a Lyme-kór terjesztője Forrás: dpa/AFP/Marijan Murat

„Nemcsak furcsának, hanem bonyolult betegségnek is tekinthető a Lyme borreliosis, amelyet a Borrelia nemzetségbe tartozó Borrelia burgdorferi sensu lato családban megtalálható baktériumok okoznak. Ezek ugyanis olyan – csaknem kizárólag – kullancscsípéssel szervezetünkbe jutó baktériumfajták, amelyek minden szervet meg tudnak támadni, ha arra alkalmas táptalajt találnak.

Ne csak a kokárda alakú folt esetén gyanakodjunk!

A diagnózist tovább nehezíti, hogy sok orvos a mai napig csak a jellegzetes, kokárda formájú bőrtünetet, az erythema migrans-t fogadja el egyértelmű bizonyítékként a fertőzés jelenlétére. Eközben tudjuk, hogy ez mindössze az esetek 30-50 %-ában jelenik meg, valamint nem csak a csípés helyére korlátozódik. Ha a fertőzéseknek csak 30-50%-át vizsgáljuk meg Lyme-kór gyanújával, és ezeknek a szerológia csak 50-60%-át mutatja ki megbízhatóan, az azt jelenti, hogy

átlagosan 10 fertőzött emberből csak minden negyedik jut el kivizsgálásra,

közülük pedig legjobb esetben is csak minden második kapja meg a pozitív eredményt, ezzel együtt pedig a kezelést.

Lyme-kórt okozó baktérium Forrás: Science Photo Library via AFP/ROGER HARRIS/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Roger Harris/Science Photo Libra

„Amennyiben nincs biztosan specifikus bőrtünet, akkor az orvos szaktudásától, tapasztaltságától függ, hogy a tünetek együtteséből, egyéb betegségek kizárásával, lényegében differenciáldiagnosztikával tudjon diagnózist adni" – mondja dr. Esztó Klára.

Az idő kiemelten fontos faktor

A baktérium immunrendszer-működést gátló hatása és a fenti nehézségek eredményeképp a jelenleg általánosan elérhető szerológiai tesztek nem bizonyulnak elég megbízhatónak a diagnózist illetően. Emiatt pedig sok beteg nem kapja meg időben a megfelelő ellátást.

Az idő faktora a Lyme-kór esetén kiemelt fontosságú, mert a betegség kezelhetőségét nagyban befolyásolja a korai diagnózis és az időben elkezdett, megfelelően beállított antibiotikumos kezelés.

Borrelia baktériumok a vérben Forrás: Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

A szerológiai tesztek mellett léteznek úgynevezett direkt tesztek is, amelyek nem az immunrendszer válaszát mutatják ki, hanem közvetlenül a baktériumot, ami a betegséget okozza. Ilyen direkt teszt a magyar fejlesztésű DualDur is, az Európában legjobban kivizsgált laboratóriumi teszt, amely képes annyi kórokozót koncentrálni a vérmintából, hogy azok mikroszkóppal is láthatóak legyenek a betegség folyamán, akár már a fertőzés korai stádiumában.