Elhalasztják a japán H2A űrrakéta indítását

Vágólapra másolva!
Japán augusztusra vagy még későbbre halasztja H2A űrrakétája eredetileg májusra tervezett indítását, mert bizonyos alkatrészei megegyeznek annak a modernebb, H3 típusnak az elemeivel, amelynek márciusi első útja során meghibásodás miatt nem sokkal a start után elrendelték az önmegsemmisítését - közölte a japán űrkutatási hivatal (JAXA) pénteken.
Vágólapra másolva!

Japán űrprogramjához általában a H2A típusú rakétát használja, minden egyes indítás azonban 90 millió dollárba (31 milliárd forint) kerül. A JAXA ezért fejlesztette ki a H3 típust, amely jóval olcsóbb üzemeltetést tesz lehetővé. A hordozórakéta kilövése március elején gond nélkül megtörtént a Tanegasima szigeti japán űrközpontból, azonban a hajtómű második fokozata nem indult be az űrbe való kilépés után, így a misszió irányítói kénytelenek voltak kiadni a parancsot az önmegsemmisítésre, mert már nem volt remény a rakéta Föld körüli pályára állítására.

Tavaly októberben az Epsilon-6 nevű rakéta önmegsemmisítését is kénytelenek voltak elrendelni, mert nem tudott biztonságosan repülni.

Az ország űrkutatási hivatala a sikertelen kilövések után döntött úgy, hogy elhalasztja a tervezett rakétaindításokat, amíg a H3 típus meghibásodásának okait fel nem tárják.

Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Hiroaki Ono

A H2A típusú űrrakéta a japán űrrepülés egyik legmegbízhatóbb típusának számít, a januárban végrehajtott 46. sikeres indítása már a negyvenedik egymást követő sikeres küldetése volt. A most elhalasztott kilövés fontos állomás lett volna a JAXA fejlesztői munkájában, mert a rakéta a SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) holdi leszállóegységet szállította volna.

Japán 2007-2008-ban egy éven át a Holdtól mintegy 100 kilométerre keringetett egy űrszondát. A nemrég bejelentett tervek szerint viszont már a Hold felszínén végeznének kutatást. Ennek részeként a Holdra egy négylábú, 150 kilogrammos eszközt juttatnának fel az Epsilon rakéta segítségével. A rivális Kína időközben nagy lépéseket tett előre, és Oroszország és az Egyesült Államok után 2013-ban a harmadik országként sikerült űrszondát küldenie a Holdra.

(MTI/Kyodo)