Ilyen maszkot használtak 1800 éve a japán rituálékon

maszk
Egy 1800 éves rituális maszkot tártak fel a japán Oszaka prefektúrában
Vágólapra másolva!
Az Oszakai Kulturális Örökség Központjának közleménye szerint a régészek egy 1800 éves rituális maszkot tártak fel japán Oszaka prefektúrában. A felfedezést az oszakai egysínű vasút meghosszabbítására irányuló ásatások során tették Higashiōsaka városában, ahol a csapat egy cédrusfából kivájt maszkot talált, amely egy emberi arcot ábrázol.
Vágólapra másolva!

A maszk körülbelül 30 centiméter magas és 18 centiméter széles, amin két szemlyuk, egy száj, valamint az egyik oldalán egy perforált lyuk van, amely valószínűleg zsinórt tartott, hogy a maszkot a viselője arcán tartsa.

A kutatók szerint a maszkot rituális szertartásokhoz használták a Yayoi-korszakban, körülbelül 1800 évvel ezelőtt, mégpedig a fontos mezőgazdasági ünnepek alkalmával.

Ebben az időszakban Japán áttért a letelepedett mezőgazdasági társadalomra, és olyan mezőgazdasági módszereket használt, amelyeket Koreából vezettek be a Kyushu régióban.

Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, a Yayoi-korszak megkülönböztető jellemzői közé tartozik az új Yayoi-kerámia stílusok megjelenése, a tökéletesített ácsmunka és építészet, valamint az intenzív rizstermesztés kezdete a rizsföldeken.

Egy 1800 éves rituális maszkot tártak fel a japán Oszaka prefektúrában Forrás: Osaka Centre for Cultural Heritage

A felfedezés a harmadik fából készült maszknak ebből az időszakból,

ami hasonlít egy másik maszkhoz, amelyet a Nara prefektúrában található Makimuku romoknál találtak.

– mondta Kaoru Terasawa, a Makimukugaku Kutatóközpont igazgatója a HeritageDaily online tudományos portálnak.

Hozzátette: Okimi a Yamato királyság vezetője volt, egy befolyásos klánokból álló, a mai Nara prefektúra területén székelő domináns politikai koalícióé, amely a Krisztus után a harmadik századtól a hetedik századig uralkodott.

Az ásatások során egy fa vizesvödröt és egy elszenesedett, kapa alakú fatárgyat is találtak árvízi üledékben 2,9 méterrel a talaj felszíne alatt.

A maszkot április 29. és május 7. között az Oszaka prefektúra Izumi városában található Yayoi Kultúra Múzeumában állítják ki.