Ezért állt kapcsolatban a maják villámistene a kukoricával

maja isten
A régészek K’aqill, a maja villámisten szobrára bukkantak Mexikóban
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) régészek K'aqill, a maja villámisten szobrára bukkantak Mexikóban. Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, Kʼawiil a villámlással, a kígyókkal, a termékenységgel és a kukoricával állt kapcsolatban, és gyakran ábrázolják zoomorf fejjel, nagy szemekkel, hosszú, felfelé fordított orral és egy villámot jelképező kígyóval.
Vágólapra másolva!

A maja újévi rituálék leírásaiból – amelyeket Diego de Landa Calderón, a yucatáni római katolikus érsekség spanyol ferences püspöke vetett papírra –, valamint ezeknek a rituáléknak a Drezdai Kódexben található ábrázolásaiból a szakemberek arra következtettek, hogy Kʼawil-t a a 16. században Bolon Dzacabnak hívták.

Bár Kʼawiil ábrázolásai megtalálhatók a maja domborműveken, valamint a mexikói drezdai és maja kódexekben, a régészek ezelőtt csak három Kʼawiil-szobrot fedeztek fel, amelyek mindegyike a guatemalai Tikal városából származik.

A legutóbbi szobrot az úgynevezett Maya Train (magyarul Maja Vasút) projekt építése során fedezték fel, a Quintana Roo-i Bacalarból a Campeche-i Escárcegába vezető út 7. szakaszán.

A régészek K’aqill, a maja villámisten szobrára bukkantak Mexikóban Forrás: INAH Campeche Centre

A Maya Train egy 1525 kilométer hosszú helyközi vasútvonal, amely a Yucatán-félszigeten fog áthaladni, és amelynek építése a tervek szerint 2024-ben fejeződik be.

A szobor egy urna része, amelynek testén egy lehetséges napisten arca, a fedelén pedig K'awiil feje látható.

– mondta Prieto Hernández, az INAH főigazgatója a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Mostanáig csak hármat ismerünk a guatemalai Tikalban, és ez az egyik első, amely mexikói területen jelent meg.

A 7-es szelvénynél végzett ásatások során a kutatók építményeket is feltártak, köztük egykori peronokat és boltíves épületeket, amelyeket a tervek szerint megőriznek és dokumentálnak.