Pompeji még mindig nem fedte fel minden titkát

Pompei
A pompeji katasztrófa egyik áldozata
Vágólapra másolva!
Új ásatásokat végeznek a régészek Pompejii X-régiójában, ami egy eddig feltáratlan területet jelöl. Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, Pompejii egy római város volt, amely a mai Nápoly közelében, Pompeii községben rejtőzött. Pompeiit és Herculaneum római városát 4-6 méteres vulkáni hamu és habkő alatt temette el, amikor a Vezúv vulkánja időszámításunk szerint 79-ben kitört.
Vágólapra másolva!

A Vezúv kitörése túlhevült tefra és gázok halálos felhőjét lökte ki 33 kilométeres magasságba, ami közé olvadt kőzet, porított habkő és forró hamu került, 1,5 millió tonna/másodperc sebességgel. Mindez a Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák hőenergiájának százezerszeresét szabadította fel.

Az ásatási terület a IX. régió 10. szigetére összpontosul, amely Pompejii központi részét foglalja el, északról a Via di Nola, nyugatról a Via Stabiana, délről pedig a Via dell'Abbondanza határolja.

A helyszínt először 1888-ban kezdték el feltárni, de félbeszakították a munkát. Akkoriban két átriumos házat találtak, amelyek a samnita korszakban épültek. A területet az 1. században termékműhelyekké és mosodává alakították át, kiépült továbbá egy sütővel felszerelt pékség, valamint élelmiszeripari termékek feldolgozására szolgáló helyiségek, írja a HeritageDaily online tudományos portál.

A pompeji katasztrófa egyik áldozata Forrás: Flickr / CameliaTWU

A szobák feltárása során a szakemberek a Vezúv kitörésének három áldozatára bukkantak, akik itt kerestek menedéket, de meghaltak, amikor a szerkezet összeomlott.

Az antropológiai vizsgálat megállapította, hogy közülük kettő felnőtt, a harmadik pedig egy körülbelül 3-4 éves gyermek lehet.

A szomszédos kemencével ellátott ház átriumában két freskó került elő, amelyek a római és a görög mitológia jeleneteit ábrázolják: az első Poszeidónt és Amimonét, a második Apollónt és Daphnét ábrázolja. Az elszenesedett bútorok a katasztrófa során keletkezett tűz nyomait őrzik.