Magyar műholdat vitt az űrbe a SpaceX

Vágólapra másolva!
A SpaceX Falcon 9-es rakétájának Transporter 8 missziójában bocsátották fel az MRC-100 műholdat magyar idő szerint 2023. június 12-én 23:35-kor a kaliforniai Vandenberg űrközpontból - írja a BME közleménye.
Vágólapra másolva!

A rakéta elemelkedése utáni nyolcvanadik (01:20:16) percben sikeresen levált a hasznos terhet alkotó egységről a BME műholdját is szállító ION SCV-011 űreszköz, mely az olasz D-Orbit cég műholdplatformjaként a vállalás szerint legkorábban 7 nap múlva állítja pályára az ötödik műegyetemi kisműholdat. Az MRC-100 pályára állása után még várni kell az akkumulátor feltöltődésére, mivel az a decemberi kiszállítás és a nagyobb műholdba telepítés óta lemerült. Amint elegendő energiát gyűjt a napelemek segítségével – ezzel biztosítja a műhold tápellátását – bekapcsolnak a rendszerei, majd megfelelő akkumulátor-töltöttségi szint esetén megkezdi a rádióadást, becslések szerint 7-14 napon belül.

A Műegyetemi Rádió Club fennállásának századik évfordulójának tiszteletére elnevezett MRC-100 műhold vételére és vezérlésére a földi állomásokon (BME E épület teteje és Érd) minden készen áll. Emellett a világ rádióamatőrei közül is számos állomás várja műholdunk jeleit és továbbítja majd a fejlesztőknek. Az MRC-100 kisműholddal kapcsolatos hírekről, fejleményekről az űreszköz honlapján számol be a csapat.

Forrás: SpaceX

A Transporter-8 alacsony Föld körüli pályára kerülő műhold misszió 57 perces felbocsátási időablaka magyar idő szerint június 12-én hétfőn 23:19-kor kezdődött. A kaliforniai Vandenberg Űrközpontból a 4E (SLC-4E) indítóállásról történt a felbocsátás. A fenntarthatóság érdekében ezen rakéták első fokozata visszatér a Földre további felhasználásra. A mostani volt a cég történetében a kétszázadik sikeres landolás. A Transporter-8 a SpaceX nyolcadik, kisműholdak pályára állítását végző küldetése. Összesen 72 űreszközt állítottak pályára, közöttük cubesatokat (ilyen volt a MaSat-1, az első magyar műhold), mikroműholdakat, egy légkörbe visszatérő kapszula egységet és kisebb űreszközöket pályára állító műholdplatformokat.

Forrás: SpaceX

A Műegyetem fejlesztői csapata jelenleg a világon a legtöbb sikeres PocketQube kategóriájú műhold küldetést tudhatja magáénak. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen évtizedek óta folyik űrkutatáshoz, űrtechnológiához kapcsolódó tevékenység, melynek újabb fontos mérföldkövét jelenti az MRC-100 és világűrbe juttatása.

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar vezetésével, az Építőmérnöki, Gépészmérnöki, Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki, valamint a Természettudományi Kar összefogásával Magyarországon egyedülálló űrmérnöki mesterképzési programot is indított 2022-ben.

Az indítást itt lehet visszanézni.