Titkos üzenetet véstek rúnaként erre a játékdarabra

rúna
A norvégiai Trondheimben ásatásokat végző régészek egy izgalmas játékfigurát találtak, amelybe rúna feliratokat véstek
Vágólapra másolva!
A norvégiai Trondheimben ásatásokat végző régészek egy izgalmas játékfigurát találtak, amelybe rúna feliratokat véstek. A felfedezés a város középkori központjában történt, ahol Olaf Tryggvason viking király Kr. u. 997-ben alapította a Kaupangen nevű kereskedelmi központot. A település Norvégia fővárosává és a király székhelyévé nőtte ki magát, és fontos északi központ maradt, amíg Ánslo (Oslo) árnyékába nem került.
Vágólapra másolva!

A szakemberek egy csatornavezeték javításának előkészítése céljából végeztek ásatásokat, amelyet a korai összefüggő rétegekbe ástak, és számos más felfedezés mellett egy játékdarabot is feltártak. A legfelső rétegekben részben jó állapotban megőrződött deszkákra és a Krisztus utáni 11-12. században, 3,8 méter mélyre ásott gödrök nyomaira bukkantak.

Az egyik gödörben a tudósok egy szappankőből (különböző magnézium-aluminium-szilikátnak neve) készült játékdarabot fedeztek fel, amely egy magas magnéziumtartalmú átalakult agyagásvány, és amelyet a vikingek általánosan használtak használati tárgyak készítésére.

A felfedezett játékdarabról készült, nagy felbontású képeket elküldték Karen Langsholt Holmqvist runológusnak, aki megerősítette, hogy az egyenetlen geometriai mintázatú faragványok valójában rúnák.

A norvégiai Trondheimben ásatásokat végző régészek egy izgalmas játékfigurát találtak, amelybe rúna feliratokat véstek Forrás: Dag-Øyvind Engtrø Solem

A rúnák követik a játékdarab alakját, és a fordítás szerint a „siggifr" jelentéssel bírnak.

Ebből a „Sig" valószínűleg egy olyan gyakori északi név hipokorizmusa, mint a Sigurd, Sigbjørn, Sigfrid és Sigrid. Amikor a név „r"-rel végződik, feltételezhető, hogy férfinévre utal. A „sifr" szó a tudósok szerint egy szinonima lehet, amelyet az ó-norvég költészetben a szokásos szó helyett használtak.

– mondta Dag-Øyvind Engtrø Solem, a Norvég Kulturális Örökségkutató Intézet régésze a HeritageDaily online tudományos portálnak. – A dolog érdekessége, hogy az is bizonytalan, hogy a felirat a tárgy tulajdonosára, a felirat készítőjére, vagy esetleg a játékfigura becenevére utal-e.