Mosolygó macskát fotóztak az űrben

Sh2-284 This spectacular picture of the Sh2-284 nebula has been captured in great detail by the VLT Survey Telescope at ESO’s Paranal Observatory. Sh2-284 is a star formation region, and at its centre there is a cluster of young stars, dubbed Dolidze 25.
Az Sh2-284 ködről készült látványos képet az ESO Paranal Obszervatóriumának VLT Survey Teleszkópja rögzítette nagy részletességgel. A Sh2-284 egy csillagkeletkezési régió, amelynek középpontjában egy fiatal csillagokból álló, Dolidze 25-nek nevezett halmaz található. Ennek a halmaznak a sugárzása elég erős ahhoz, hogy ionizálja a köd felhőjében lévő hidrogéngázt. Ez az ionizáció okozza a köd élénk narancssárga és vörös színét
Vágólapra másolva!
Az Sh2-284 csillaggyár hatalmas, porból és gázból álló régió, amelynek a képen látható legfényesebb része mintegy 150 fényév (több mint 1400 billió kilométer) átmérőjű. A Földtől mintegy 15 000 fényévre található a Monoceros csillagképben.
Vágólapra másolva!

A köd legfényesebb részének közepén - közvetlenül a „macska orra" alatt - található a Dolidze 25 nevű fiatal csillaghalmaz, amely nagy mennyiségű erős sugárzást és szelet termel. A sugárzás elég erős ahhoz, hogy ionizálja a felhőben lévő hidrogéngázt, és így hozza létre az élénk narancssárga és vörös színeket. Az ilyen felhőkben találhatók az új csillagok építőkövei.

A központi csillaghalmazból származó szelek eltolják a ködben lévő gázt és port, így a köd közepe lyukassá válik. Amikor a szelek sűrűbb anyagtömbbel találkoznak, ez nagyobb ellenállást tanúsít. Emiatt a körülöttük lévő területek erodálódnak először.

Az Sh2-284 ködről készült látványos képet az ESO Paranal Obszervatóriumának VLT Survey Teleszkópja rögzítette nagy részletességgel. A Sh2-284 egy csillagkeletkezési régió, amelynek középpontjában egy fiatal csillagokból álló, Dolidze 25-nek nevezett halmaz található. Ennek a halmaznak a sugárzása elég erős ahhoz, hogy ionizálja a köd felhőjében lévő hidrogéngázt. Ez az ionizáció okozza a köd élénk narancssárga és vörös színét Forrás: ESO/VPHAS+ team. Acknowledgement: CASU

Ez számos oszlopot hoz létre, amelyek az Sh2-284 köd középpontja felé mutató szélei mentén láthatók, mint például a kép jobb oldalán látható oszlop. Bár ezek az oszlopok a képen kicsinek tűnnek, valójában több fényévnyi szélesek, és hatalmas mennyiségű gázt és port tartalmaznak, amelyekből új csillagok keletkeznek.

A kép az olaszországi Nemzeti Asztrofizikai Intézet (INAF) tulajdonában lévő VLT Survey Telescope (VST) adatainak felhasználásával készült, amely az ESO chilei Paranal Obszervatóriumában található.

A VST a déli égbolt látható fényben történő feltérképezésére szolgál, és egy 256 millió pixeles kamerát használ, amelyet kifejezetten a nagyon széles látómezejű képek készítésére terveztek. Ez a kép a VST Photometric Hα Survey of the Southern Galactic Plane and Bulge (VPHAS+) része, amely mintegy 500 millió objektumot vizsgált meg hazai galaxisunkban, és segít jobban megérteni a csillagok születését, életét és végső soron halálát Tejútrendszerünkben.