Megtalálták Néró római császár (37-68) eddig csak leírásokból ismert színházának maradványait a Vatikán közelében egy reneszánsz palota udvarában - jelentették be szerdán egy római sajtótájékoztatón.

Csak ókori szerzők leírásából volt ismert

A császári teátrum létezéséről eddig csak antik szövegekből, így idősebb Plinius történetíró és filozófus írásaiból lehetett tudni, a helye nem volt ismert. A maradványok a Szent Péter térre vezető széles Conciliazione-sugárúton emelkedő Palazzo della Rovere-palota udvarán folyó ásatások során kerültek elő.

A Vatikán közelében találták meg a híres színház romjaitForrás: MTI/AP/Andrew Medichini

A 2020-ban elkezdett ásatásokon felszínre kerültek a félköríves nézőtér részletei, márványoszlopok, aranyozott stukkódíszítések és olyan helyiségek, amelyek valószínűleg a jelmezek és díszletek tárolására szolgáltak.

Néró ókori márványportréi és a hírhedt császár hiteles arcrekonstrukciójaForrás: Courtesy of Daniel Voshart

"Kivételesen jelentős felfedezésről van szó, annak a helynek a megtalálásáról,

ahol Néró elpróbálta költeményei előadását és énektudását.

- Létezését ókori források dokumentálták, de a helyét eddig sohasem sikerült megtalálni" - mondta Daniela Porro római műemlékvédelmi főfelügyelő.

Gazdag leletanyag került elő a föld mélyéről

A Rovere-palota a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend székhelye, ám egy nemrég kötött bérleti szerződés alapján a hatalmas épület egy részében rövidesen luxushotelt alakít ki a Four Seasons szállodalánc.

A fallal körülvett udvaron folyó ásatások során felszínre kerültek Agrippina kertjei is,

ahol Caligula császár egy nagy cirkuszt építtetett lóversenyek céljára, továbbá középkori termelői és zarándoklati tevékenységek nyomai.

Az első században épült színház területéről előkerült leletekForrás: MTI/AP/Andrew Medichini

Nagy jelentőségűek a középkori leletek is, mivel ritka bepillantást engednek a Római Birodalomtól a 15. századig tartó római történelem egy meghatározott szakaszába. Ritkaságszámba mennek például a 10. századi színezett üvegkelyhek. Mint Marzia Di Mento, az ásatások vezetője elmondta, ebből a korból eddig csak hét ilyen talpas pohár volt ismert, és most egyszerre további hét került elő.

Az egyik előkerült ritka üvegpohárForrás: MTI/AP/Andrew Medichini

Az olasz műemlékvédelmi illetékesek azt mondták, hogy a mozdítható régiségeket múzeumban helyezik el, a színházépület maradványait azonban a tudományos vizsgálatok után visszatemetik.

(Forrás: MTI/ANSA/AP)