Lelőhelytörténeti séta és állatcsont-bemutató is lesz idén a Samu-napon, amelyet minden évben megrendeznek a Magyar Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Régészeti Bemutatóhelyén.

Bepillantást nyerhetünk az ősemberek mindennapi életébe

Augusztus 19-én egész nap szakmai előadásokkal és családi programokkal várják az érdeklődőket a rendezvényen, amelyet minden évben az 1968-ban befejeződött ásatás évfordulója alkalmából rendeznek meg - közölte a Magyar Nemzeti Múzeum pénteken az MTI-vel.

Részlet a vértesszőlősi ősember park tanösvényébőlForrás: Elter Tamás

A vértesszőlősi kiállítóhelyen látható az a Közép-Európában egyedülálló régészeti leletegyüttes, amelyben édesvízi mészkőrétegekbe zárva maradtak meg a mintegy 350 ezere éve élt ősember mindennapi életének nyomai.

A világhírű előember maradvány fellelési helyét jelző emléktábla Magyar Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Régészeti BemutatóhelyénForrás: Elter Tamás

A családi napon a szakértők ezeket a leleteket mutatják be. Lengyel György régész a lelőhelyek és a kőpattintás érdekességeiről tart előadást, majd tárlatvezetés lesz az I-es és a III-as lelőhelyen. Ez utóbbin idén először láthatják testközelből, üveg falak nélkül az ősállatok lábnyomait az érdeklődők.

"Samu", vagyis az előember által pattintott és használt kőszerszámok a Magyar Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Régészeti BemutatóhelyénForrás: Elter Tamás

Tartanak továbbá előadást a régészeti eszközök fejlődéséről, egy minikiállítás keretében bemutatják a vértesszőlősi lelőhely történetét, a jégkor állatvilágát pedig az archeozoológusok szakmai előadás és állatcsont-bemutató keretében szemléltetik.

Számos szórakoztató programmal várják a gyerekeket is

Családi tárlatvezetéseken megelevenedik a park története, láthatók lesznek a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből való ősembermásolatok.

Pleisztocén (jégkorszaki) barlangi medve koponyatöredéke a Magyar Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Régészeti BemutatóhelyénForrás: Elter Tamás

A gyerekek kézműves foglalkozásokon levél-, kagyló- és csiganyomatokat készíthetnek gyurmából, testfestők segítségével pedig ősemberré is változhatnak.

Édesvízi mészkőbe záródott fosszilis növénymaradványok a vértesszőlősi ősember parkbanForrás: Elter Tamás

Lesz ezen felül ásatási szimuláció a régészhomokozóval, valamint a bemutatóhely történetéhez kapcsolódó filmvetítésekre is várják az érdeklődőket. A geocaching-játékon a Magyar Nemzeti Múzeum legújabb kiállítóhelyére, a budapesti római kori Campona Victrix régészeti parkba lehet belépőjegyeket nyerni.