Bálnák és delfinek szöveteibe ágyazott mikroműanyagot találtak

rövidszárnyú gömbölyű fejű delfin
Rövidszárnyú gömbölyűfejű delfin és borja felszínre emelkedik Manteo partjánál. Ennek a fajnak is mikroműanyagot találtak a szöveteiben.
Vágólapra másolva!
Egy a héten az Environmental Pollution magazinban megjelent tanulmány mikroműanyag részecskéket talált a tengeri emlősök 2/3-ának zsírjában és tüdejében. Ez azt jelenti, hogy a mikroműanyagok az emésztőszervből kijönnek és megakadnak a szövetekben. - írja a phys.org.
Vágólapra másolva!

Hogy milyen károkat okoz a tengeri emlősöknél a beágyazódott mikroműanyag, még nincs megállapítva, de más tanulmányokban mint lehetséges hormon utánzó és endokrin zavaró szerepel.

Greg Merrill Jr. a Duke Egyetem Tenger Laboratóriumának tanulója azt nyilatkozta, hogy ez egy extra teher a sok minden más tetejébe, amivel szembenéznek az állatok: klímaváltozás, szennyezés, zaj, és nem csak elfogyasztják a műanyagot, és küzdenek a nagy darabokkal a gyomrukban, ezek be is épülnek. Tömegük bizonyos része már műanyag.

A mintákat a tanulmányhoz 32 partravetődött, vagy levadászott állattól gyűjtötték 2000 és 2021 közt Alaszkában, Kaliforniában és Észak-Karolinában. Az adatok közt 12 faj van, köztük egy szakállas fóka, akinek szintén műanyag volt a szöveteiben.
A műanyagok vonzódnak a zsírokhoz - lipofilek - és úgy hiszik, hogy könnyen vonzódnak a bálnazsírhoz. Mintát vettek 3 féle zsírból és a tüdőkből és műanyagokat találtak mind a 4 szövetben.

Rövidszárnyú gömbölyűfejű delfin és borja felszínre emelkedik Manteo partjánál. Ennek a fajnak is mikroműanyagot találtak a szöveteiben. Forrás: https://phys.org/news/2023-08-microplastics-embedded-tissues-whales-dolphins.html

Műanyag részecskéket találtak a szövetekben, átlagosan 198-537 mikron tartományban - egy emberi haj örülbelül 100 mikron átmérőjű. A kémiai fenyegető veszedelmen kívűl a műanyag darabok széttépik és koptatják a szöveteket.
Merill azt nyilatkozta, hogy most hogy tudják, hogy a műanyag ezekben a szövetekben van, megvizsgálják, milyen metabolikus hatása lehet. Dolgozatának következő szakasza, hogy a bálna szövetmintából tenyésztett sejtvonallal elvégzik a műanyag részecskék toxikológiai vizsgálatait.

Egy mosógépek gyakori mellékterméke, a poliészter rostok voltak a leggyakoribbak a szövetmintákban, és a polietilén, ami az ital tartályok egy komponense. A kék műanyag volt a leggyakoribb szín, amit a 4 szövetben találtak.

Egy beluga tüdőszövetén kék mikroműanyag rost jelent meg ezen az üveg rostszűrőn. Forrás: https://phys.org/news/2023-08-microplastics-embedded-tissues-whales-dolphins.html

Egy 2020-ben a Nature Communications magazinban megjelent dolgozat becslése szerint, az ismert mikroműanyag koncentráció alapján Kalifornia csendes-óceáni partjainál, a szűrő táplálkozást folytató kék bálna 44 kilogramm műanyag hulladékot nyelhet le naponta, amikor a megfogja kis állatokat a vízoszlopban. Azok a bálnák és delfinek is, akik halakat és más nagyobb organizmusokat fogyasztanak magukhoz vehetnek az elfogyasztott állatokban felhalmozódott műanyagot.
Még nem végezték el a számításokat, de a legtöbb mikroműanyag valószínűleg keresztülhalad a belen és kiürül, valamennyi azonban az állatok szöveteiben végzi.

(Forrás: https://phys.org/)