Jeges árvizek borzolják a kedélyeket Alaszkában

olvadás, klímaváltozás. gleccser, Alaszka
A gleccsertóból kitörő árvíz katasztrófát hozott Alaszka fővárosában
Vágólapra másolva!
Egy gleccsertóból kitörő árvíz katasztrófát hozott Alaszka fővárosában. Az áradás több épületet lerombolt és olyan gyorsan erodálta a partot Juneau-ban, hogy több tucat embert kellett evakuálni. A város szükségállapotot rendelt el a katasztrófa miatt, de ami talán még ennél is megdöbbentőbb, hogy magát a jelenséget egészen a közelmúltig igencsak valószínűtlennek tartották a térségben.
Vágólapra másolva!

Az áradást egy gleccsergát áttörése okozta. Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, a gleccsertavak a gleccserek olvadásakor keletkeznek, és a vizet gyakran jég vagy egy végmoréna (a gleccser által lerakott, nem szilárdult kőzetből és törmelékből álló természetes gát) tartja vissza.

A tó idővel megtelik vízzel, és ha a moréna gyenge vagy instabil, hirtelen átszakadhat, amivel nagy mennyiségű víz szabadul fel.

A gleccsergát áttörése katasztrofális áradást eredményezhet a folyásirányban. A hirtelen felszabaduló víz gyakran nagy mennyiségű hordalékot, sziklát és egyéb törmeléket szállít magával, és olyan hatalmas és pusztító erőt hoz létre, amely elpusztíthatja az útjába kerülő tájakat, infrastruktúrát és közösségeket. Ezt a jelenséget – amelyet néha az izlandi jökulhlaup szóval írnak le – az éghajlat felmelegedése teszi gyakoribbá.

A gleccsertóból kitörő árvíz katasztrófát hozott Alaszka fővárosában Forrás: ABC NEWS

Ironikus módon az innen körülbelül 21 kilométerre található Mendenhall-gleccser a város egyik legnépszerűbb látnivalója.

A félelmetes, 3000 éves tömeg az éghajlatváltozás miatt folyamatosan visszahúzódik: a gleccser az 1700-as évek közepén, a kis jégkorszak idején tapasztalt legutóbbi maximuma óta már körülbelül négy kilométerrel kisebb.

– mondta Cathy Connor geológus és Roman Motyka geofizikus, az Alaszkai Egyetem professzorai a Juneau Empire című napilapnak, amit a ZME Science online tudományos portál idéz. – Mielőtt azonban teljesen visszahúzódna, ilyen dolgokat tehet.

Ahogy a gleccser olvad, a víz összegyűlik egy tóban, amelyet komoran öngyilkos medencének (Suicide Basin) neveznek. Mielőtt az éghajlatváltozás gyorsulni kezdett volna, a gleccser csapdába ejtette a vizet és gátként működött itt. Ám 2011 óta időszakos vízhullámok, úgynevezett gleccsertó-kiáramlásos árvizek keletkeznek ebben a medencében.

Ezúttal a természetes gát olyan mértékben szakadt át, hogy a víz a város felé áramlott.

És bár maga a folyamat nem meglepő, a léptéke lenyűgöző a szakemberek szerint.

– mutatott rá Aaron Jacobs, az Országos Meteorológiai Szolgálat vezető hidrológusa. – Nem is gondoltuk, hogy mindez lehetséges.

Mint mindig, most is nehéz a klímaváltozást egyes eseményekhez kötni és nem lehet azt mondani, hogy „mindez az éghajlatváltozás miatt történt". Ám ahogy a tudósok oly gyakran rámutatnak,

ez pontosan az a fajta esemény, amire az éghajlatváltozás miatt számíthatunk, hiszen ezt a folyamatot a hőmérséklet emelkedése súlyosbítja.

A jeges árvíz pusztító hatással bírt a helyi közösség számára, de egy korábbi, idén készült tanulmány szerint több mint 15 millió embert fenyeget az ilyen típusú gleccserolvadás.