Rejtélyes, víz alatti erődre leltek régészek és búvárok az Ohridi-tó albániai részén - közölte a Vesti.mk északmacedón hírportál csütörtökön.

A térség legrégibb és legmélyebb tavában a tudósok szerint vélhetőleg Európa egyik legkorábbi erődítményét fedezték fel. A Balkán gyöngyszemének nevezett tó albán partjához közeli Linnél találták meg az erődített települést, amely a vízre épült.

A cölöpökön álló falu a kutatók szerint több száz évvel régebbi, mint az eddig ismert legkorábbi tóvidéki települések.

Az Ohridi-tóForrás: Németh András

A régészek figyelmét azonban az ősi település mellett egy furcsaság is felkeltette.

A tóban talált maradványok arra utalnak, hogy a 200-250 fős települést barikád vette körül, az ott lakók "erdőnyi" fát vágtak ki ahhoz, hogy hegyes rönkökkel védjék meg magukat.

A búvárok mintegy százezer ilyen rönköt találtak a tó fenekén, arra azonban egyelőre nincs válasz, hogy a nyolcezer évvel ezelőtti település lakói mi ellen védekeztek ilyen intenzíven.Ilir Gjepali albán régész közölte, hogy az Ohridi-tó körülbelül egymillió éves, a környékén élők földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkoztak, a területen az évek során többezeréves magvakat, illetve növényi, valamint állati maradványokat találtak.