A kékfényszűrő szemüvegek nem használnak semmit

kékfényszűrő szemüveg
A kékfényszűrő szemüvegek és képernyőknek nincs semmi hatása, legalábbis rövid távon nincs.
Vágólapra másolva!
Sokan kékfényszűrő szemüveget viselnek lefekvés előtt és így számítógépeznek. Valószínűleg semmi értelme, ezt állapították meg a tudósok. - írja a BBC Science Focus magazin honlapján.
Vágólapra másolva!

A kék fény a látható fényspektrum prominens része, de mesterséges források is kibocsátják, mint a telefonok és számítógépek. Az optikusok által ajánlott kékfényszűrők emelkednek a 2000-es évek eleje óta. A marketing azt állítja, hogy csökkentik a túlzott kék fény által okozott szemterhelést és az alvás szakadását.

A Melbournei Egyetem, a Londoni Egyetem és a Monasg Egyetem tudósai azonban felülvizsáltak 17 randomizált kontroll vizsgálatot, hogy megtudják, a kékfényszűrők vajon tényleg változtatnak-e bármit?
Azt találták, hogy a lencsék valójában semmit nem változtatnak a képernyő okozta szemfáradtságon, vagy az alvásminőségen - legalábbis rövid távon.
A csapat arra sem talált bizonyítékot, hogy a lencsék védenek a retina (a szemnek az a része, amely felveszi a fényt és és jelekké alakítja az agy számára) károsodás ellen. Ez részben azzal magyarázható, hogy az eredeti tanulmányok ezt nem értékelték.

A kutatók szerint az a fénymennyiség, amit a szemünk kap a mesterséges forrásokból, mint a telefonok, és számítógép képernyők csak örülbelül ezredrésze annak ami a természetes napfényből származik. Sőt mi több, a lencsék a kék fénynek csak 10-25%-át zárják ki.

Dr. Sumeer Singh, a tanulmány első szerzője azt nyilatkozta, hogy magasabb szintű kék fény kiszűréséhez borostyán színű lencsék kellenének, amelynek jelentős hatása van a színérzékelésre.

Mivel azonban a felülvizsgálat csak rövidtávú tanulmányokat vizsgált egy nap és 5 hét közti időskálán, több kutatás szükségeltetik, hogy meghatározzák a lencsék hatékonyságát hosszabb távon.

A kékfényszűrő szemüvegek és képernyőknek nincs semmi hatása, legalábbis rövid távon nincs. Forrás: https://www.sciencefocus.com/news/blue-light-filtering-lenses-dont-work

Singh nívós, nagy klinikai vizsgálatok tanulmányait akarja hosszabb utánkövetéssel, diverzebb populációban, hogy világos választ kapjanak arra, vajon van valami haszna a kékfényszűrőknek - és vajon ez mindenkire vonatkozik-e?

De aki már visel ilyet, ne aggódjon. A tanulmány nem talált semmi negatív mellékhatást, azokon kívül, amik rendszerint társulnak a szemüvegviseléshez, min a kényelmetlenség és fejfájás.

(Forrás: BBC Science Focus: https://www.sciencefocus.com/)