Halálos veszély fenyegeti Európát

Föld, Európa, bolygó, műholdkép
Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány szerint Európa 1,1 millió évvel ezelőtt szélsőségesen lehűlt. Mivel ekkor már laktak emberfélék a kontinensen, e klímaváltozás végzetes volt számukra. A tudósok szerint a most tett felfedezés egyúttal jelzés a ma élő embereknek is.
Vágólapra másolva!

Európa első lakói a Homo erectus nevű korai emberfaj tagjai voltak. Populációjukat egy 1,1 millió évvel ezelőtt bekövetkezett jégkorszak pusztította el – derült ki egy kutatásból, amit a Science magazin közölt.

A korábban ismeretlen, halálosnak bizonyuló hőmérséklet csökkenés egybeesik azokkal az adatokkal, amelyek szerint ekkor ősi emberfélék csoportjai élhettek Európában.

A fosszíliák és kőeszközök azt mutatják, hogy a Homo erectus 1,8-1,4 millió évvel ezelőtt vándorolt Ázsiából Európába, a korábbi kutatások pedig azt állapították meg, hogy ezek az ősi emberek 1,1 millió évvel ezelőtt valamilyen rejtélyes okból egyszerűen kihaltak a kontinensről. A következő archaikus európai emberekkel kapcsolatos bizonyítékok körülbelül 900 000 évvel ezelőttről származnak; Afrikából és Ázsiából ekkor érkezett Európába a robusztusabb testfelépítésű Homo antecessor.

„Látszólag egy 200 000 éves rés van a korábbi lakók eltűnése és a későbbi emberfaj megjelenése között. Ez a rés éppen az újonnan felfedezett lehűlési fázissal esik egybe, ami arra utal, hogy a hideg elűzte vagy kiirtotta az archaikus embereket" – mondta Chronis Tzedakis, a tanulmány vezető szerzője.

Homo erectus koponyája Forrás: Leemage via AFP

Portugália partjainál leltek rá a kutatók a válaszra

A kutatók Portugália partjainál, az óceánfenékről vett tengeri üledékmagokban találtak bizonyítékot a lehűlésre. Az óceán felszínéről és az óceánfenékről származó tengeri planktonmaradványokban található elemi izotópok, valamint a szárazföldi növényzetből származó pollenszemcsék elemzésének eredménye azt mutatta, hogy körülbelül 1,15 millió évvel ezelőtt egy drasztikus és váratlan lehűlés következett be.

Tzedakis szerint a víz hőmérséklete Lisszabon közelében körülbelül 6 Celsius-fokra csökkent (napjainkban átlagosan 21 Celsius-fok környékén van). Ezzel párhuzamosan Európa szárazföldjein is pusztított a drámai lehűlés, amely miatt az északi jégtakarók dél felé húzódtak.

A kutatók megállapították, hogy nagyjából 1,13 millió évvel ezelőtt hideg víz áramlott a természetes vizekbe. Ez a jeges víz azokból az európai jégtakarókból származott, amelyek a korábbi felmelegedések miatt olvadásnak indultak. A jeges olvadékvíz keveredett a folyók, patakok, tavak vizeivel és lehűtötte azokat.

Bolygónk számos hideg és meleg perióduson ment keresztül, a jégkorszak pedig körülbelül 900 000 évvel ezelőtt érte el a csúcsát.

- mondta Tzedakis.

Bár voltak elméletek, amelyek egy 1,1 millió évvel ezelőtti drámai lehűlésre utaltak, erre csak most találtak kézzelfogható bizonyítékot a kutatók Forrás: Science Photo Library via AFP/VICTOR HABBICK VISIONS/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Victor Habbick Visions/Science P

Csillagászati hatások

Úgy tűnik, a lehűlés egyik oka csillagászati jellegű lehetett. Tzedakis szerint a Jupiter gravitációs hatása miatt a Föld Nap körüli pályája nagyjából körkörös volt, ez a jelenség pedig más lehűlési időszakokkal is összefüggésbe hozható. Ekkor a Föld légkörében jelenlévő üvegházhatású szén-dioxid szintje is csökkent, ám nem tudni, hogy ez oka vagy következménye volt-e a lehűlésnek.

A Jupiter és a Föld méretét összehasonlító infografika Forrás: NASA/NASA/ Brian0918

Az ősi emberek nem voltak alkalmasak a túlélésre

Axel Timmermann klímakutató egy aprólékos rekonstrukciót is készített, amely szerint a drasztikus lehűlés miatt Európa lakhatatlanná vált az archaikus emberek számára.

A hideg miatt sokkal nehezebbé vált az élelemszerzés, mivel az extrém alacsony hőmérséklet a táplálékul szolgáló növényeket és állatokat is megtizedelte. A hátrányos biológiai tulajdonságok és a tudás hiánya miatt az ősi emberek nem tudtak alkalmazkodni a megváltozott környezethez

– írták a kutatók.