Ilyen szobában tartották a rabszolgákat az ókori Pompejiben

pompeji
Különös átok sújtja a Pompejibe látogató turistákat
Vágólapra másolva!
A régészek egy úgynevezett rabszolgaszobát tártak fel a római Pompeji falától 600 méterre fekvő Civita Giuliana villában végzett ásatások során. Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, a római kori város az olaszországi Campania régióban, Nápoly közelében fekvő Pompeji mai községben helyezkedett el. Pompeji, valamint a római Herculaneum városa a Vezúv Krisztus után 79-ben történt kitörése során 4-6 méter vastag vulkáni hamu alá került.
Vágólapra másolva!

A Vezúv kitörése mintegy 33 kilométer magasra lövellte ki a túlhevült tefrából és gázokból álló halálos felhőt, amely másodpercenként 1,5 millió tonna olvadt kőzetet, porrá zúzott habkövet és forró hamut bocsátott a légkörbe. A kitörés körülbelül 100 ezerszer nagyobb hőenergiát szabadított fel, mint a második világháborúban Hirosima és Nagaszaki atombombái.

A Pompeji Régészeti Park sajtóközleménye szerint a régészek most találtak egy második, A-jelű szobának nevezett rabszolgaszobát, ahol gipszöntéssel töltötték ki a villát betemető vulkanikus rétegekben a lebomlott szerves anyag által hagyott üregeket.

A csapat megtalálta bútorok és szövetek maradványait, valamint a kitörés áldozatainak holttesteit.

A régészek egy úgynevezett rabszolgaszobát tártak fel a római Pompeji falától 600 méterre fekvő Civita Giuliana villában végzett ásatások során Forrás: POMPEII SITES

– mutattak rá a kutatók a HeritageDaily online tudományos portálnak.

Eközben a korábban felfedezett rabszolgaszobában, a C-jelű szobának nevezett helyiségben végzett mikrofeltárások során kerámiaedények és amforák kerültek elő; két egér maradványait találták meg egy amforában, egy kancsóban pedig egy patkányét.

A Civita Giuliana-villában a 20. század elején kezdődtek meg először a feltáró munkálatok,

a legutóbbi ásatások pedig a Pompeji Régészeti Park és a Torre Annunziata-i ügyészség közötti együttműködésének részét képezték.