Eltűnhetnek a pingvinek költőhelyei az Antarktiszról

császárpingvin
A pingvineknek legfeljebb nyolc percig lehet kényelmes a merülés
Vágólapra másolva!
A császárpingvinek 2022-es költési időszakában bekövetkezett tengeri jégveszteség drámai következményekkel járt az Antarktiszon: a Bellingshausen-tengeren található öt költőkolóniából négy teljes kudarcát eredményezte. A műholdfelvételek azt mutatják, hogy az említett telepek fiókái közül egy sem maradt életben.
Vágólapra másolva!

A tengeri jégveszteség egyre gyakoribbá és elterjedtebbé válhat

A pusztító esemény a császárpingvinek (Aptenodytes forsteri) első feljegyzett, széles körű szaporodási kudarca; ám ha az éghajlatváltozás miatt bekövetkező jégveszteség folytatódik, nem ez lesz az utolsó.

– mondta Peter Fretwell térképész, a Brit Antarktiszkutató Intézet munkatársa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – A tengeri jég elvesztése ebben a régióban nagyon valószínűtlenné tette a fiókák túlélését.

A császárpingvin a legnagyobb testtömegű pingvinfaj Forrás: Fine America Art

Hozzátette: a császárpingvinek rendkívül sérülékenyek a felmelegedő éghajlattal szemben, és a jelenlegi tudományos bizonyítékok arra utalnak, hogy

az ehhez hasonló szélsőséges tengeri jégveszteségek egyre gyakoribbá és elterjedtebbé válhatnak.

A Communications Earth & Environment című folyóiratban publikált tanulmány szerint az év nagy részében az Antarktisz körül a szárazföldhöz tapadó, stabil tengeri „jégszoknya" van, ami az úgynevezett gyors jég áprilisban, és ami a déli félteke őszi időszakában alakul ki és egészen januárig, azaz a nyár végéig fennmarad.

A császárpingvinek csak itt tudnak szaporodni, ahol májusban és júniusban rakják le tojásaikat.

A császárpingvinek keltetési ideje körülbelül 65 nap, de a fiókák eléggé tehetetlenek kirepülésig, hiszen a „bébipihék" nem jelentenek megfelelő tollazatot az úszáshoz és a búvárkodáshoz az antarktiszi vizekben. Ez általában december és január között történik meg.

Egyetlen helyen repültek ki a fiókák

Ahogy arra a tudósok emlékeztetnek, a 2022-es költési időszak „normálisan" indult: a pingvinek ősszel lerakták tojásaikat, majd télen kikeltették őket. Tavasszal azonban bekövetkezett a katasztrófa: a gyors jég visszahúzódott és túl korán eltűnt.

Az antarktiszi tengeri jég kiterjedése nyár elejére már megegyezett az előző évben, a 2021 nyarán mért történelmi mélypontjával.

A leginkább érintett régiót pont a Bellingshausen-tenger jelentette az Antarktiszi-félszigettől nyugatra, ahol a tengeri jég kiterjedése néhol 100 százalékkal is lecsökkent. A császárpingvinek viszont minden évben a tenger ugyanazon öt helyére térnek vissza, hogy ott rakják le tojásaikat és neveljék fel a fiókákat. Az öt kolónia mérete átlagosan 650 és 3500 szaporodó pár között változik, ám 2022 decemberére az öt helyből négy eltűnt, mivel a jég egyszerűen eltűnt.

A pingvineknek költőhelyei szép lassan eltűnnek Forrás: Fine America Art

Csak egyetlen helyen, a Rothschild-szigeten sikerült a fiókáknak kirepülniük, ahol 650 pár költött.; Fretwell és csapata nem találta több fióka nyomait.

Az antarktiszi tengeri jég a mai napig a legalacsonyabb kiterjedésű az év ezen időszakában. Szakemberek szerint ha ez a tendencia folytatódik, akkor a császárpingvin-kolóniák több mint 90 százaléka kerülhet a biztos kihalás szélére a 21. század végére.

– mutatott rá Jeremy Wilkinson fizikus, a Brit Antarktiszkutató Intézet munkatársa. – Az éghajlatváltozás riasztó ütemben olvasztja a tengeri jeget.

Az Északi-sarkvidéken a 2030-as években már valószínűleg nem lesz jég, az Antarktiszon pedig már most a legalacsonyabb tengeri jégkiterjedést regisztrálták 2016 óta.