Oroszországban felfedeztek egy Krisztus előtti, 2.000 éves zsinagógát

Phanagoria, menóra
A leletek egyike ez a törött menóra.
Vágólapra másolva!
Régészek felfedeztek Oroszországban egy zsinagógát, úgy gondolják, hogy Kr.e. 1. századból való, a jeruzsálemi Második Templom lerombolása előtti időből. Oroszország déli részén a régészek azt mondják, hogy egy 2000 éves zsinagógát fedeztek fel - egy ritka felfedezés, mivel ritkán találnak ebből az időből származó zsinagógát a Szent Földön kívül. - írja a Live Science magazin.
Vágólapra másolva!

A csapat néhány a Krím-félszigettől néhány kilométerre keletre találta, ahol egy ókori görög gyarmat maradványait tárták fel a Phanagoria régészeti helyszínen.

A zsinagóga korát még nem igazolták, de több mint 100 évvel azelőtti lehet, hogy a római légiók Kr. u. 70-ben lerombolták a Második Templomot.

Bár a projekten dolgozó régészek meg vannak győződve róla, hogy datálásuk korrekt, más szakértők megkérdőjelezik, úgy vélik később, talán a Kr.u. 4. században épült, jóval a Második templom összeomlása után.

A leletek egyike ez a törött menóra. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/synagogue-unearthed-in-russia-may-be-one-of-the-oldest-outside-israel-but-not-everyone-is-convinced

Ruben Bunyatyan a Phanagoria ásatásokat támogató jótékonysági szervezet, a Volnoe Delo Foundation szóvívője azt mondta, hogy a márvány táblák és feliratok elemzése azt mutatja, hogy a zsinagóga a Kr.e. 1. századból származik. Azt mondta az egyik tábla Kr.u. 5. századból származhat és lehet, valahonnan máshonnan hozták. A "synagein," görög szó van rajta, ebből származik az angol "synagogue" szó és azt jelenti, " gyülekezet háza".

Régészek felfedeztek egy zsinagógát a Phanagoria régészeti lelőhelyen az oroszországi Fekete-tenger partján lévő Taman-félszigeten.félszigeten- Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/synagogue-unearthed-in-russia-may-be-one-of-the-oldest-outside-israel-but-not-everyone-is-convinced

Az ókori PhanagoriaPhanagoria várost a Kr.e. 6. században a perzsák által Kr.e. 540-ben kifoszott görög Teos városból menekültek alapították Anatolia (ma Törökország) nyugati partján.

A régész csapat úgy véli, a zsinagógát Kr.e. 1. században építették, talán Jeruzsálem Második Templomának lerombolása előtt több 100 évvel. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/synagogue-unearthed-in-russia-may-be-one-of-the-oldest-outside-israel-but-not-everyone-is-convinced

Az orosz régészek a helyszín nagy részét feltárták 2004 óta, és tavaly bejelentették, hogy felfedeztek egy Afrodítét, a görög istennőt ábrázoló ezüst medaliont egy fiatal nő sírjában.
Volnoe Delo Foundation alapítványt az orosz milliárdos és iparos, Oleg Deripaska alapította, akit az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma szankcionált az Amerikai Egyesült Államok szankcióinak megsértése miatt, amit ő vitat.

A zsinagóga belseje festményekkel, márvány táblákkal, sztélékkel, és díszes márvány oszlopokkal volt díszítve. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/synagogue-unearthed-in-russia-may-be-one-of-the-oldest-outside-israel-but-not-everyone-is-convinced

Bunyatyan azt nyilatkozta, hogy a régészek megtalálták a zsinagóga falainak alapjait és körvonalait. Belül bevésett márvány sztéléket találtak, márvány menórákat, és márvány oszlopok maradványait, festményeket és csempéket. Úgy tűnik, a zsinagóga a 6. század közepéig működött, amikor a helyi barbár törzsek kifosztották Phanagoriat.

A zsinagóga falai festményekkel, és márvány táblákkal volt díszítve a zsidó liturgiából való írásokkal.. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/synagogue-unearthed-in-russia-may-be-one-of-the-oldest-outside-israel-but-not-everyone-is-convinced

Egy ilyen korai zsidó közösség a tradícionális Izrael földjén kívüli bizonyítéka rendkívüli. De vannak szakértők, akik nincsenek meggyőződve róla, hogy a leletek kormeghatározása pontos.

Vannak szakértők, akik nem vettek részt Phanagoria feltárásában, akik szerint az ott talált menóra Kr.e. 1. századnál sokkal későbbről származik. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/synagogue-unearthed-in-russia-may-be-one-of-the-oldest-outside-israel-but-not-everyone-is-convinced

Bunyatyan azt mondta, egy Kr. e. 41.-ből származó bevésés említ egy zsidó imaházat Phanagorianál, a bevését egy másik ókori görög városnál találtál a Fekete-tenger partján. Úgy tűnik, egy Kr.e. 16. századi bevéséren is megjelenik, amit Phanagoriaban találtak, de ez a bevésés súlyosan károsodott és lehet, nem teljesen megbízható.

A régészek megtalálták a zsinagóga alapjait, falainak körvonalait és az ókori épület sok építészeti elemét. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/synagogue-unearthed-in-russia-may-be-one-of-the-oldest-outside-israel-but-not-everyone-is-convinced

John Seligman az Izraeli Régészeti Hatóság régésze azt nyilatkozta a Live Science mgazinnak, hogy ebben az időszakban a zsinagógák száma Izraelben nagyon kevés volt, és az Izraelen kívülieket egy kézen meg lehetne számolni.

Egy menóra márvány domborműje. Kilenc ága lehetett, és egy kilenc ágú menórát ábrázolhatott, amit a Hanuka ünneplésekor használtak. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/synagogue-unearthed-in-russia-may-be-one-of-the-oldest-outside-israel-but-not-everyone-is-convinced

Seligman, aki nem vett részt a tanulmányban, zsinagógák archeológájának szakértője; kutatásai közt van a Nagy Zsinagóga maradványainak nem régi feltárása Litvániában, mely zsinagóga évszázadokon át az európai zsidók spirituális központja volt.Seligman azt mondja, tartózkodik legutóbbi Phanagoria leletek megítélésétől, amíg nem publikálják egy lektorált tanulmányban. Azt mondta, nincs elég információ az állítások szakmai megértéséhez.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)