Súlyos betegséget okozhat a jégkocka az üdítőkben

üdítő, ital, jég
Az üdítőkbe kerülő jégkockák fertőzöttek is lehetnek (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Az üdítőitalokba kerülő jégre általában nem gondolunk úgy, mint ami egészségügyi kockázatokat hordozna. Az otthon elkészített jégkockáktól valóban kevés okunk van tartani, azonban ha éttermekben, vendéglőkben rendelünk jeges hűsítőket, nem árt óvatosnak lenni; a higiéniai szabályok betartása ugyanis a jégkocka készítésnél is alapvető fontosságú.
Vágólapra másolva!

Baj akkor történik, ha valaki piszkos kézzel áll neki a jégkészítésnek, vagy a művelet során a víz beszennyeződik, idézi Dr. Bryan Quoc Le élelmiszer-tudományi kutatót a HuffPost internetes portál.

"A helytelenül kezelt jég a kiszolgálók vagy szakácsok kezéről penészgombát, baktériumokat és vírusokat vehet fel, amelyek betegséget terjeszthetnek, akárcsak bármely más élelmiszer. A jég a levegőből vagy a tárolóedényből is felvehet mikroorganizmusokat, ha nem megfelelően mossák és tisztítják" – magyarázta a szakember.

A penészgomba megtelepedhet a jégkészítő gépekben

Bárokban, éttermekben, szállodákban, kórházakban, sőt, még az idősotthonokban is használnak jégkészítő gépeket, és mint a legtöbb hasonló eszközt, ezeket is rendszeresen tisztítani kell.

– mondta a szakember.

A HuffPost megszólaltatott egy névtelenséget kérő amerikai vendéglátóst is, aki szerint a jégkészítő gépek a leginkább elhanyagolt konyhai berendezések közé tartoznak, és nagyon sok vendéglátó egységben egyszerűen elfelejtkeznek a berendezések tisztításáról.

A vízbe jutó mikroorganizmusok biohártyát képezhetnek, illetve kemény víz esetén a vízkő kiváló búvóhelye lehet a baktériumoknak, penészgombáknak. Ezek az élőlények idővel toxinokat és spórákat termelhetnek, amelyek bekerülnek a jégbe.

Az üdítőkbe kerülő jégkockák fertőzöttek is lehetnek (illusztráció) Forrás: Image Source via AFP/Peter Amend

Valóban megbetegedhetünk a jégtől?

"A jégben lévő penész légzőszervi megbetegedéseket okozhat és allergiás reakciókat válthat ki. Emellett a penész más egészségre káros baktérium és mikroorganizmus táplálékforrásául is szolgálhat, így táptalaja lehet további kórokozóknak" - mondta Le.

Bár a kórokozók eltérőek lehetnek, leggyakrabban hasmenést, hányást, gyomorgörcsöt, lázat, hányingert és véres székletet okoznak.

A törött, penészes jégkészítő gépekről szóló rémtörténetek ellenére azonban nem kell túlzottan aggódnunk a szakértő szerint.

Ha nagyon félősek vagyunk, és biztosra akarunk menni, akkor olyan éttermeket, bárokat érdemes felkeresni, ahol érintésmentes adagolók vannak, mivel ezeknek a készülékeknek a használata során kisebb a más élelmiszerekkel való keresztszennyeződés veszélye.