Egy év után visszatért a Földre az orosz-amerikai űrmisszió legénysége

Szojuz
Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA felvétele Francisco Rubio amerikai, valamint Szergej Prokopjev és Dmitrij Petyelin orosz űrhajósról (b-j), miután a Szojuz MSz-23 orosz űrhajó kapszulájával földet értek a kazah sztyeppén, Dzsezkazgan város térségében 2023. szeptember 27-én
Vágólapra másolva!
Egy év űrben töltött idő után visszatért szerdán a Földre a Szojuz MSz-23 orosz űrhajó, fedélzetén egy amerikai és két orosz űrhajóssal.
Vágólapra másolva!

Mikrometeorit áll a hat hónappal elcsúszott visszatérés hátterében

Az űrhajó Kazahsztán ért földet, a legénysége jól van - jelentette be közleményben a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA felvétele Francisco Rubio amerikai, valamint Szergej Prokopjev és Dmitrij Petyelin orosz űrhajósról (b-j), miután a Szojuz MSz-23 orosz űrhajó kapszulájával földet értek a kazah sztyeppén, Dzsezkazgan város térségében 2023. szeptember 27-én Forrás: MTI/EPA/NASA/Bill Ingalls

Az orosz Szergej Prokopjevből, Dmitrij Petelinből és az amerikai Frank Rubióból álló trió hat hónap késéssel tért vissza a Földre, mert a fellövéshez használt űrhajójuk hűtőrendszerében még februárban mikrometeorit okozta szivárgást észleltek, ezért egy másik űrhajót küldtek értük.

Amerikai rekordot állított fel Frank Rubio

Frank Rubio eredeti űrutazásának meghosszabbításával állította fel a leghosszabb, megszakítás nélküli űrrepülés rekordját az Egyesült Államokban.

Mrk Rubio amerikai rekordot döntött az űrutazásával Forrás: MTI/AP/NASA

Az asztronauta 180 naposra tervezett küldetéséből 371 napos űrbéli tartózkodás lett,

így két hónappal több időt töltött az űrben, mint Mark Vande Hei, a NASA amerikai űrkutatási hivatal űrrepülési korábbi rekordját felállító űrhajós.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA felvétele Szergej Prokopjev orosz űrhajósról, miután a Szojuz MSz-23 orosz űrhajó kapszulájával földet ért a kazah sztyeppén, Dzsezkazgan város térségében 2023. szeptember 27-én Forrás: MTI/EPA/NASA/Bill Ingalls

A világrekordot Oroszország állította fel még a '90-es évek közepén 437 nappal.