60 év után felnyíltak a titkos akták, amelyek közelebb vihetnek az igazsághoz JFK halálával kapcsolatban

John Fitzgerald Kennedy
Az elnökgyilkosság 60. évfordulóján a kormány által eddig titkosított akták váltak elérhetővé, a JFK: A végső bizonyíték című dokumentumfilm – amely itthon 2023. november 19-én 22:00-kor kerül premierre a Viasat History történelmi csatorna műsorán – ezekbe ássa bele magát, hátha új megvilágításba kerülhet a 20. század egyik legmeghatározóbb merénylete.
Vágólapra másolva!
Miközben a nemzet szeretetét elnyerte, John F. Kennedy számos ellenséget szerzett magának. Feltételezések szerint a meggyilkolásával vádolt Lee Harvey Oswald nem egyedül hajtotta végre tettét, ám ez még nem nyert bizonyítékot. Az elnökgyilkosság 60. évfordulóján a kormány által eddig titkosított akták váltak elérhetővé, a JFK: A végső bizonyíték című dokumentumfilm – amely itthon 2023. november 19-én 22:00-kor kerül premierre a Viasat History történelmi csatorna műsorán – ezekbe ássa bele magát, hátha új megvilágításba kerülhet a 20. század egyik legmeghatározóbb merénylete.
Vágólapra másolva!

1961 áprilisában a CIA szervezésében hadműveletet indítottak Kubában Fidel Castro megdöntésére, ám az akció villámgyorsan kudarcba fulladt, Kennedy pedig nem küldött támogatást. JFK ezzel a lépéssel szerezhette magának a legtöbb ellenséget: magára haragította a CIA-t, elidegenítette a hadsereget és a nemzetbiztonságot, a világ felé pedig azt mutatta, hogy Amerika gyenge, és még egy olyan kis ország, mint Kuba is felül tud kerekedni rajta – derül ki a JFK: A végső bizonyíték dokumentumfilmből. Sokan vélhették hát úgy, hogy félre kell állítani őt, és a helyzetet a később kirobbanó kubai rakétaválság tovább súlyosbította – ennek során Kennedy inkább leült tárgyalni az oroszokkal, akik rakétaállásokat létesítettek Kubában, semmint kiiktassa azokat (noha a nemzetbiztonságért felelős vezetők ezt javasolták). Ráadásul JFK a fivérét, Robertet nevezte ki igazságügyi miniszternek, aki legfőbb feladatának a szervezett bűnözés megállítását tartotta, így a maffia szemében óriási szálkát jelentettek a Kennedyk.

Az elnökgyilkosság 60. évfordulóján a kormány által eddig titkosított akták váltak elérhetővé, a JFK: A végső bizonyíték című dokumentumfilm – amely itthon 2023. november 19-én 22:00-kor kerül premierre a Viasat History történelmi csatorna műsorán – ezekbe ássa bele magát, hátha új megvilágításba kerülhet a 20. század egyik legmeghatározóbb merénylete. Forrás: SchisCom

A hivatalos jelentések szerint azonban egy magányos elkövető végzett JFK-vel. Oswaldot 70 perccel a merényletet követően tartóztatták le, igaz, akkor még egy közrendőr meggyilkolásáért. A korabeli feljegyzések szerint a letartóztatása során Oswald fegyvert rántott és dulakodott a rendőrökkel, a most feltárt iratok szerint viszont fegyvertelen volt. De a legnagyobb sokk akkor érte, amikor a letartóztatását követően szembesítették a kérdéssel, hogy ő ölte-e meg Kennedyt, mire ő egyre csak azt hajtogatta, hogy „Nem, én csak egy palimadár vagyok!" Annak viszont orosz kapcsolatainak és számos közvetett bizonyítéknak köszönhetően tökéletes volt.

Oswaldot sosem sikerült teljeskörűen kihallgatni, ugyanis a merénylet után két nappal lelőtte őt egy Jack Ruby nevű night-club-tulajdonos. Ruby-ról azt vallották, hogy mentálisan kikészült JFK halálától, ezért ölte meg Oswaldot, de később kiderült, hogy a férfi maffiakapcsolatokkal rendelkezett, mi több, több olyan helyen is megfordult, ahol Oswald is. Forrás: SchisCom

Egy most nyilvánosságra hozott irat szerint a CIA már korábban is felfigyelt rá, csak nem vették komolyan. Sőt, az FBI is monitorozta őt, mikor megjárta a Szovjetuniót, tudtak arról, hogy a merénylet előtt nem sokkal felvette a kapcsolatot a kubai és az orosz nagykövetséggel. Ha figyelték őt és átnézték a postáját is, akkor miért nem tudták, hogy mire készül?

A feltételezések szerint Kennedy meggyilkolását a maffia rendelte el, és Oswald kiiktatásával a szálakat akarták gyorsan elvarrni. Forrás: SchisCom

Oswaldot sosem sikerült teljeskörűen kihallgatni, ugyanis a merénylet után két nappal lelőtte őt egy Jack Ruby nevű night-club-tulajdonos. Ruby-ról azt vallották, hogy mentálisan kikészült JFK halálától, ezért ölte meg Oswaldot, de később kiderült, hogy a férfi maffiakapcsolatokkal rendelkezett, mi több, több olyan helyen is megfordult, ahol Oswald is. Tehát hasonló körökben mozogtak, jelentések szerint ismerték is egymást.

A feltételezések szerint Kennedy meggyilkolását a maffia rendelte el, és Oswald kiiktatásával a szálakat akarták gyorsan elvarrni. A Kennedy helyére lépő Lyndon B. Johnson ugyan felállított egy bizottságot a Kennedy-gyilkosság kivizsgálására, és a hírhedt Warren-jelentés a merénylet során használt töltények becsapódási szögével kapcsolatos ellentmondások és az Oswald viselkedésével kapcsolatos furcsaságok ellenére jóváhagyta a magányos elkövető teóriát. Forrás: SchisCom

A feltételezések szerint Kennedy meggyilkolását a maffia rendelte el, és Oswald kiiktatásával a szálakat akarták gyorsan elvarrni. A Kennedy helyére lépő Lyndon B. Johnson ugyan felállított egy bizottságot a Kennedy-gyilkosság kivizsgálására, és a hírhedt Warren-jelentés a merénylet során használt töltények becsapódási szögével kapcsolatos ellentmondások és az Oswald viselkedésével kapcsolatos furcsaságok ellenére jóváhagyta a magányos elkövető teóriát, pedig még J. Edgar Hoover is azt vallotta, hogy az összegyűjtött bizonyítékok nem állták volna meg a helyüket a bíróságon. A JFK: A végső bizonyíték rávilágít, hogy ez a teória kedvezett a Fehér Háznak, hisz a maffia-kapcsolat rengeteg kérdést vetett volna fel a CIA, az FBI és a nemzetbiztonság hatékony működésével kapcsolatban. Talán soha nem tudjuk meg, mi az igazság JFK halála körül, de minden egyes újabb, eddig titkosított akta felnyitásával közelebb kerülünk hozzá.

(Forrás: SchisCom)