Szenzációs felfedezés: Föld-szerű bolygót találtak a szomszédban

Az LTT 1445 Ac egy Föld-szerű bolygó
Vágólapra másolva!
Föld-szerű bolygót fedeztek fel a csillagászok a közelben. Az alig 22 fényévre lévő kőzetbolygó egy vörös törpecsillag körül kering. Ez az eddigi legközelebbi Naprendszerünkön túli Föld-nagyságú planéta, amelyet valaha találtak.
Vágólapra másolva!

Az LTT 1445 Ac katalógusjelű, Naprendszeren túli bolygó (ún. exobolygó) tömege 1,37-szerese, sugara pedig 1,07-szerese a Földének.

Így valóban kísértetiesen hasonlít bolygónkra.

Van-e élet a most felfedezett Föld-méretű bolygón?

A legizgalmasabb kérdés ilyenkor persze az, hogy van-e élet az újonnan talált planéta felszínén. Sajnos erre a válasz egyértelműen nem: az égitest túlságosan közel van csillagához, felszínén perzselő hőség tombol, amely lehetetlenné teszi az életformák tartós megtelepedését, kifejlődését. A felfedezés mégis fontosnak számít, hiszen karnyújtásnyi távolságból szemlélhetjük a miénkhez hasonló világok kialakulását és fejlődését, továbbá azt is megtudhatjuk, mi különbözteti meg a Föld-szerű világokat egymástól.

Egy nagyon különleges rendszer tagja a Föld-szerű bolygó

Az LTT 1445 Ac-t először a TESS exobolygó-vadász teleszkóp 2021-es adatai alapján azonosították, de megfigyelése nem bizonyult egyszerűnek, így sokáig nem ismerték pontos tulajdonságait. Ennek oka, hogy a Föld-szerű exobolygó egy nagyon különleges rendszer tagja: anyacsillaga egyike annak a három csillagnak, amely egy közös gravitációs rendszerben kapcsolódik egymáshoz. Az exobolygókat és azok tulajdonságait az anyacsillag fényességváltozásai alapján tudják meghatározni. A helyzetet itt bonyolította a két kísérőcsillag, amely szintén hatással volt a vörös törpe fényességváltozásaira.

A TESS eredményeit végül a Hubble űrteleszkóp kamerájával sikerült megerősíteni, egyúttal alaposabban megismerték a Föld-szerű világ jellemzőit.

Az LTT 1445 Ac egy Föld-szerű bolygó Forrás: NASA, ESA, L. Hustak (STScI)

Pokoli bolygó

A vörös törpék kisebbek és hűvösebbek a Napnál, az LTT 1445 Ac azonban nagyon közel kering az anyacsillagához, alig 3,12 nap alatt kerüli meg azt.

Emiatt a felszínen iszonyatos hőség, 260 Celsius-fok tombol, ami lehetetlenné teszi az általunk ismert élet kifejlődését.

A kutatók tovább tanulmányozzák a planétát, hogy meghatározzák a légkörét. Az információk segíthetik a Föld-szerű bolygók kialakulásának megértését.

A teljes tanulmány a The Astronomical Journal című csillagászati szakfolyóiratban olvasható.