Óriási a Bitcoin ökológiai lábnyoma

bitcoin
Óriási a bitcoin bányászat ökológiai lábnyoma. Hatalmas mennyiségű vizet használ.
Vágólapra másolva!
A Cell Reports Sustainability magazinban november 28-án publikált tanulmányban Alex de Vries közgazdász elsőként számítja ki a Bitcoin széleskörű vízhasználatát. Arra figyelmeztet, hogy a puszta skála hatással lehet az ivóvízre, ha ez korlátozások nélkül folytatódik, különösen azokban az országokban, amelyek már küzdenek a vízhiánnyal, köztük az Amerikai Egyesült Államok. - írja a Techxplore.
Vágólapra másolva!

A világ sok részén aszály van, és az édesvíz egyre ritkább forrássá válik. Ha ezt az értékes forrást haszontalan számításokra használjuk, a valóság nagyon fájdalmas.

A korábbi kutatások a kripto forrás használatát illetően elsősorban az áramfogyasztásra fókuszált. Amikor valaki Bitcoint bányász, mely a legnépszerűbb kriptovaluta, a bányászok világszerte azon versenyeznek, hogy matematikai egyenleteket oldjanak meg az interneten, és a győztes részesedést kap a Botcoin értékééből. A Bitcoin hálózatban a bányászok naponta minden másodpercben körülbelül 350 kvintillion – 350 és utána 18 nulla - találgatást végeznek, ami óriási mennyiségű számítástechnikai energiát fogyaszt. A megfelelő válasz miden 10 percben jelenik meg, és a többi adat, kvintilló adat, olyan számítás, ami semmi további célt nem szolgál és ezért azonnal kiselejtezik. Ugyanezen folyamat alatt nagy mennyiségű víz hűti a számítógépeket a nagy adatközpontokban. Korábbi kutatás adatai alapján de Vries kiszámolta, hogy a Bitcoin bányászat körülbelül 8.6-35.1 gigaliter vizet fogyaszt évente az Amerikai Egyesült Államokban.

A számítógépek hűtésén kívül, a szén- és gáztüzelésű erőművek, amik az áramot biztosítják a számítógépek működéséhez szintén vizet használnak a hőmérséklet csökkentésére. Ez a hűsítő víz elpárolog és nem hozzáférhető, hogy újrahasználják. A vízerőművekből elpárolgó hűtővíz szintén hozzáadódik a Bitcoin energiaigénynek vízlábnyomhoz.

A bitcoin bányászat 2021-ben összesen több, mint 1.600 gigaliter vizet használt világszerte. Minden egyes tranzakció a Bitcoin blokkláncán átlagosan 16.000 liter vizet használ, 6.2 milliószor többet, mint egy mágneskártya, vagy annyi, ami elegendő, hogy megtöltsünk egy kerti úszómedencét. A Bitcoin vízigénye várhatóan 2.300 gigaliterre fog nőni 2023-ban. Az Amerikai Egyesült Államokban a Bitcoin bányászat évente körülbelül 93-120 gigaliter vizet használ, ami ekvivalens 300.000 amerikai háztartás átlagos fogyasztásával , vagy egy olyan városéval, mint Washington, D.C. A Bitcoin ára csak növekedett mostanában és elérte az év legmagasabb pontját, annak ellenére, hogy mostanában számos kriptovaluta platform összeomlik.

Ennek komoly következményei lesznek, mert minél magasabb az ár, annál nagyobb a környezeti hatás.

De Vries azt mondja, hogy a legfájdalmasabb dolog a kriptovaluta bányászatban, hogy olyan sok számítástechnikai energiát és olyan sok forrást használ, de ezek a források nem hoznak létre semmiféle modellt, mint a mesterséges intelligencia, amit másra is lehet használni. Ez csak haszontalan számításokat végez.

Óriási a bitcoin bányászat ökológiai lábnyoma. Hatalmas mennyiségű vizet használ. Forrás: https://techxplore.com/news/2023-11-bitcoin-transaction-backyard-pool.html

A több, mint 37.000 dollár/érme érték továbbra is terjed világszerte. A közép-ázsiai országokban, ahol a száraz klíma már nyomást gyakorol az édesvíz készletre, a fokozódó Bitcoin bányászati tevékenység súlyosbítja a problémát. Kazahsztánban egy globális kriptovaluta bányászati csomópontnál a Bitcoin tranzakciók 997.9 gigaliter vizet fogyasztottak 2021-ben. Az ország már küzd a vízkrízissel, és a Bitcoin bányászat növekvő vízlábnyoma súlyosbíthatja a hiányt.

De Vries azt sugallja, hogy az olyan módszerek, mint a Bitcoin bányászat szoftvernek módosítása csökkenthetni a folyamathoz szükséges energiát és vizet. A megújuló energiaforrások beolvasztása, amik nem tartalamznak vizet, beleértve a szél és a nap, szintén csökkenti a vízfogyasztást. Azt mondja, sok országban, köztük az Amerikai Egyesült Államok, a megújuló energia mennyiség limitált. Ha ebből átirányítanak a kriptovalutához, az azt jelenti, hogy valami más lesz fosszilis üzemanyaggal működtetve.

(Forrás: Techxplore: https://techxplore.com/)