Orrtúrás: nemcsak gusztustalan, de életveszélyes is lehet

Joachim Löw Szocsiban, a német-svéd meccsen
firo: 23.06.2018, Sochi, Football, Soccer, National Team, World Cup 2018 in Russia, Russia, World Cup 2018 in Russia, Russia, World Cup 2018 Russia, Russia, M27, Germany - Sweden, Bundescoach Joachim LOW, GER, Portrait | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Gyenge, de valószínűsíthető kapcsolatot mutatott ki az orr piszkálása és a demencia kialakulásának kockázata között egy kutatócsoport. A kellemetlen szokás károsíthatja a orrban lévő szöveteket, és utat nyithat egyes kórokozók előtt.
Vágólapra másolva!

Az eredményeket egyelőre csak egérkísérletek esetében mutatták ki, de nem szabad elvetni, hogy a káros hatások akár embereknél is jelentkezhetnek, állapította meg a kutatás, amelyet a Scientific Reports című tudományos folyóiratban közöltek.

Az ausztrál Griffith Egyetem munkatársai a Chlamydia pneumoniae nevű baktériummal kísérleteztek. Hétköznapi körülmények között a kórokozó az embert megfertőzve tüdőgyulladást idéz elő, de kimutatták már a demencia késői szakaszában lévő betegek agysejtjeiben is.

Egereknél ezek a baktériumok a szaglóidegen keresztül utat találnak az agyba, ráadásul ha az orrhám károsodott, akkor súlyosabb fertőzéseket okozhatnak.

Ha a baktérium az agyba jut, több ún. béta-amiloid fehérje halmozódik fel. Bizonyított, hogy ennek a fehérjének a lerakódásai (plakkjai) az Alzheimer-kórral érintett pácienseknél jelentős koncentrációban vannak jelen.

Az orrpiszkálásnak végzetes következménye lehet a kutatás szerint Forrás: Cultura Creative via AFP/©2017JonasJungblut/Jfcreatives

A C. pneumoniae nagyon gyorsan "tábort vert" az egerek központi idegrendszerében:

a fertőzés már 24–72 órán belül megtörtént.

"Elsőként mutattuk ki, hogy a Chlamydia pneumoniae az orron keresztül közvetlenül el tud jutni az agyba, ahol az Alzheimer-kórhoz vezető állapotot idézhet elő. A jelenséget ugyan csak egérmodellben bizonyítottuk, de egyáltalán nem kizárt, hogy embereknél is előfordul" - magyarázta James St John idegtudós, a Griffith Egyetem munkatársa.

A komoly újságok is foglalkoztak Joachim Löw német szövetségi kapitány gusztustalan és nyilvános orrtúrásaival Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/Sebastian El-Saq

A szakértők úgy vélik, hogy a baktériumok és vírusok az orrot (pontosabban a szaglórendszert) tekintik az agyba vezető leggyorsabb útvonalnak.