Ez a felfedezés átírhatja a római korral kapcsolatos történelmet

római birodalom, város
Ez a római kori város évszázadokon át virágzott
Vágólapra másolva!
Nehéz egy ennyire keveset ígérő római kori lelőhelyet találni Itáliában, de az „Interamna Lirenas" pontosan ilyennek tűnt. A település a csúcspontján kétezer embernek adott otthont és „bukott hátországnak" minősítették Közép-Itáliában. A város kerámiájának új vizsgálata azonban most kimutatta, hogy évszázadokon át virágzott. A geofizikai felmérés ráadásul egy aktív város nyomait is kimutatta, ami ellentmond a Római Birodalom bukásáról szóló elméleteknek.
Vágólapra másolva!

Csak törött cserépdarabokat találtak

A Római Birodalom vitathatatlanul a leglenyűgözőbb ókori civilizáció volt; talán azt is kijelenthetjük, hogy minden idők leglenyűgözőbb civilizációjaként tartjuk számon. Nemcsak hatalmas területre terjedt ki, de annyi újítást hozott a világba, hogy még felsorolni is nehéz.

A Római Birodalom bukása vezetett ahhoz, amit ma „sötét középkornak" nevezünk, és ez sok mindent elmond, amit érdemes tudni róla.

A Krisztus utáni 3. századra az itáliai Római Birodalomról úgy gondolták, hogy általános hanyatlásnak indult. Az „Interamna Lirenas" azonban ellentmond ennek az elméletnek. A terület kezdetben nem tűnt ígéretesnek az ásatások szempontjából; a felszínen nem volt nyoma épületeknek, a szakemberek csak törött cserépdarabokat találtak. Valójában annyira valószínűtlennek tűnt, hogy bármi érdekeset is rejtsen, hogy akarta korábban feltárni.

Ez a római kori város évszázadokon át virágzott Forrás: Alessandro Launaro

– mondta Dr. Alessandro Launaro, a tanulmány szerzője és a Cambridge-i Klasszikus Tanszék Interamna Lirenas projektjének vezetője a ZME Science online tudományos portálnak. – Úgy tűnt, hogy ez egy klasszikus isten háta mögötti település, de amit felfedeztünk, az távolról sem hasonlított erre: egy virágzó várost találtunk, amely kilencszáz éven át alkalmazkodott minden kihíváshoz.

Lenyűgöző színházra bukkantak

Az első szokatlan nyomokat a kerámia adta. Az elemzések ugyanis arra utaltak, hogy a város hanyatlása körülbelül háromszáz évvel később kezdődött, mint azt korábban vélték. A tudósok ezután részletesebben megvizsgálták a lelőhelyet egy Ground Penetrating Radar talajradarnak nevezett technikával. Az ilyen típusú eszközök elektromágneses hullámokat használnak a föld alatti régészeti struktúrák felderítésére.

A szakemberek végül egy folyami kikötőre, egy lenyűgöző színházra, bonyolult fürdőkomplexumokra és több száz sűrűn beépített házra utaló nyomokat találtak a felmérés során.

A mintegy 45 méterszerszer 26 méteres alapterületű színházat tetővel fedték, ami már önmagában is érdekes. Ráadásul a mérete is tekintélyes. A kutatók szerint elég nagy lehetett ahhoz, hogy ezerötszáz embernek adjon helyet egy mindössze kétezer fős városban. Ez nem pont úgy hangzik, mintha egy bajba jutott városról beszélnénk.

Látkép a római kori város ásatásáról Forrás: Alessandro Launaro

– mutatott rá Alessandro Launaro a most publikált könyvben. – Ez a színház egy fontos státuszszimbólum lehetett, ami a város gazdagságát, hatalmát és ambícióit mutatta.

Hozzátette: a színház több generáción átívelő javításokon is átesett, tehát nem volt lepusztult. Aztán ott van a fürdő. A város három impozáns fürdőkomplexummal büszkélkedhetett, amelyek közül a legnagyobb körülbelül 2400 négyzetméteres volt, ami majdnem egy fél futballpálya nagyságának felelt meg.

Ebben a fürdőkomplexumban egy méretes úszómedence is helyet kapott, amelyet oszlopcsarnok vett körül.

Az itt talált feliratokból ítélve ezeket a komplexumokat a város a római társadalmának tehetős tagjai támogatták. Ez arra utal, hogy a város a 3. században korántsem volt hanyatlóban, hanem továbbra is jelentős polgári központként létezett.

A Római Birodalom legfontosabb útja, a Via Appia. Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Via_Appia#/media/File:Via_appia.jpg

Launaro és a helyszínen dolgozó régészek azonban nem hisznek abban, hogy ez a város különleges lett volna. Úgy gondolják, nagyon is átlagos lehetett. És ha ez így van, akkor

rengeteg más, ehhez hasonló római település is létezhetett és a Római Birodalom bukása egészen másképp alakulhatott, mint ahogyan azt a tudósok korábban gondolták.

A tudósok úgy gondolják, hogy sok más, eddig átlagosnak vélt római város ugyanilyen ellenálló lehetett.