A Hanukára utaló 1100 éves cserepeket találtak Jeruzsálemben

Hanuka, Dávid Nemzeti Park Városa
Két tetőcserép töredék azokból, amiket a Dávid Nemzeti Park Városában végzett ásatások során találtak Jeruzsálemben.
Vágólapra másolva!
Régészek Jeruzsálemben 16 kerámia cseráőtöredéket ástak ki, amit egy görög erőd konstrukciójában használtak. A nemzeti parkban talált tetőcserepek összefüggésben lehetnek a Hanuka történelmével. - írja a Live Science.
Vágólapra másolva!

A jeruzsálemi Óváros falain lévő Dávid nemzeti Parkban végzett ásatások során fedezték fel a régészek a 16 cseréptöredék - körülbelül Kr.e. 2. századból, a hellenisztikus periódusból valók - a legrégibb tetőcserepek, amit valaha találtak Izraelben és a Hanuka történetben leírt görög hellenisztikus királya regnálás alatt vitték oda. A történet szerint Antiochus IV Epiphanes betört Jeruzsálembe, meggyalázta a templomot és megakadályozta, hogy a zsidók gyakorolják a vallásukat, ami végül a makkabeus forradalomhoz vezetett. Az eseményről való megemlékezés a Hanuka része. A felfedezés megerősíti a Seleucid görögök jelenlétét a városban ebben az időszakban.

Mostanáig kevés tárgyi bizonyíték volt a Seleucid görögök Jeruzsálemben való jelenlétére.

Két tetőcserép töredék azokból, amiket a Dávid Nemzeti Park Városában végzett ásatások során találtak Jeruzsálemben. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/2200-year-old-tiles-found-in-jerusalem-provide-direct-link-to-the-history-of-hanukkah

Az invázó részeként a görög király kerámia cserepekből épített egy erődöt, a kerámia cserepek abban az időben külföldi építőanyagnak számíthatott, mivel törékenysége érzékennyé tehette az elemekre. A cserepek nagyon ritkák voltak ebben a régióban ebben az időszakban, és nem tartoztak a helyi építészeti hagyományokhoz, ami azt mutatja, hogy a cserepek használatának technikáját torony tetejéhez, vagy egy struktúrához ebben az erődben, a görög ellenőrzés alatt álló területekről hozták külföldi hódítók.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)