Mikor játszanak olyat a macskák, hogy oda hozzák a játékot? Amikor kedvük van - videó

macska
A macskák visszahozzák a játékot, de általában ők döntik el, hogy ez mikor kezdődik és mikor ér véget, ezt sugallja egy új, gazdik közt végzett felmérés.
Vágólapra másolva!
Egy gazdik közt végzett felmérés részleteket tárt fel a macskák odahozós viselkedéséről. - írja a Science News honlapján.
Vágólapra másolva!

A gazdikat nem fogja meglepni, hogy a macskák saját feltételeik szerint játszanak visszahozósat hozósat. Egy több, mint 900 macska gazdi között végzett felmérés azt mutatja, hogy azok a macskák, akik visszahozzák a játékot általában megszabják mikor kezdődik a játék és mikor ér véget. Úgy tűnik, a résztvevő macskák nagy többsége ezt a viselkedést maguktól veszik fel, anélkül az emberek megtanítanák nekik. Erről számoltak be Jemma Forman a Sussexi Egyetem etológusa és kollégái a Scientific Reports magazinban december 14-én. Forman azt mondja, hogy végülis a macskák irányítanak.

A tanulmány új aspektust ad a macskák viselkedésének ismereteiről, ami kevésbé tanulmányozott, mint a kutyáké. Korábbi tanulmányok már beszámoltak arról, hogy a macskák visszahoznak játékot, de nincs sok kutatás arról, hogy miért, vagy hogyan teszik ezt, vagy hogy a viselkedéshez kell-e oktatás. A kutatáshoz az inspiráció az adta, hogy Bear, a kanadai szőrtelen macska (szfinx macska) meglepte gazdiját, Elizabeth Rennert, a Northumbriai Egyetem pszichológusát, a tanulmány társszerzőjét, amikor egy nap oda vitt neki egy játékot. Tehát összeállt Formannal és David Leavensszel a Sussexi Egyetem pszichológusával és létrehoztak egy online felmérést, hogy többet megtudjanak az játékot visszahozós macskákról. A csapat válaszolókat toborzott a közösségi médián keresztül és azokat célozta meg, akiknek visszahozós macskájuk van, vagy volt. A kutatókat az érdekelte, hogy kinek az ötlete volt először, hogy visszahozósat játszanak? Gyakoribb volt az a válasz, hogy a macskáé, mint az, hogy nem a macskáé.

A felmérésben részt vett 1.154 macskából, több, mint 94%-ban nem volt betanítva a macska arra, hogy visszahozza a játékot.

A felmérés más cica érdekességeket is feltárt, mint, hogy mik azok a kedvenc dolgok, amit oda hoznak (többek között játékok, összegyűrt papír és hajgumi) és, hogy a fajtiszta állatok gyakrabban hozzák vissza a dolgokat (sziámi).

A macskák visszahozzák a játékot, de általában ők döntik el, hogy ez mikor kezdődik és mikor ér véget, ezt sugallja egy új, gazdik közt végzett felmérés. Forrás: https://www.sciencenews.org/article/cats-fetch-play

Dennis Turner, a Zurich közelében lévő Alkalmazott Etológia és Állat Pszichológiai Intézet alapítója, aki nem vett részt a munkában azt mondja, hogy lehetséges, hogy a gazdik megtanították a macskákat, anélkül, hogy tudnának róla. Még ha csak a lábunknál lévő játékot taszigáljuk, azzal a cicát a idővel és figyelemmel jutalmazzuk. Ez támogatja a visszahozós viselkedést. A macskák nagyon gyorsan tanulnak - ha akarnak. A macskák is taníthatják az embereket. A tanulmányban résztvevő egyik gazdi rájött, hogy a cica csak egy bizonyos méretű pompont hoz vissza. A gazdi hozott egy nagyobb pompont, de a cica elutasította.

Az ember-macska kapcsolatban sok az oda-vissza tanulás.

A tanulmány sok kérdést vet fel. Az egyik, hogy a macskák hány százaléka játszik visszahozósat. Egy másik, hogy a visszahozós játék az ember és a macska közötti szociális interakció egy típusa-e? A kutatók most gazdikat toboroznak egy új tanulmányhoz, ami segíthet megválaszolni a kérdést.

Nem minden cica hozza vissza a játékot, ezért Forman hangsúlyozza, hogy fontos, hogy a gazdi figyeljen az állatok szükségleteire.

A macskák indivídumok és nagyon különböző a személyiségük. Lehet, hogy a cica enni akar, játszani akar, vagy valami teljesen mást akar csinálni - mint sétálni a klaviatúrán. Vagy az arcunkon aludni.

(Forrás: Science News: https://www.sciencenews.org/)

A videón Bear, a szfinx macska látható:

Bear, a szfinx macska dorombol, miközben visszahoz egy gyűrött fólialabdát, amit a gazdi, a tanulmány társszerzője, Elizabeth Renner eldobott. Renner azt mondja, a cica nagyon szeret ilyet játszani.