Egy 2.700 éves templomot tártak fel görög szigeten

Evia-sziget, Artemis istennő
Légi felvétel a templomban lévő patkó alakú oltárról.
Vágólapra másolva!
A templom egy a görög istennőnek, Artemisnek szentelt szentély mellett helyezkedik el. A patkó alakú oltár tele van szórva ékszer felajánlásokkal. - írja a Live Science.
Vágólapra másolva!

A téglákból épített 30 méter hosszú templom a görög istennőnek, Artemisnek szentelt templom mellett helyezkedik el, amit a kutatók 2017-ben fedeztek fel az Evia-szigeten.2023-as ásatások során a régészek felfedeztek egy második templomot. A templom egyik sajátossága, hogy jelentős számú szerkezetek találhatók benne. A templomhajóban számos tűzhely, köztük a hamuval teli oltár ajánlásokkal halmozva, mint például kerámia, vázák, korinthoszi alabástrom, faragott ásványi gipsz, arany és ezüst ékszer telehintve korall és borostyán amulettekkel, és bronz és vas kellékek, valamint számos elszenesedett csontdarab.

Légi felvétel a templomban lévő patkó alakú oltárról. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/2700-year-old-temple-with-altar-overflowing-with-jewel-studded-offerings-unearthed-on-greek-island

Néhány kerámia darab megelőzi az újonnan felfedezett templomot és a Kr.e. 8. században égették, ezért a kutatók azt gyanítják, hogy az oltár egykor a templomon kívül volt és később vitték be. A Kr.e. 6. században a tégla válaszfalakat a szentély közepére helyezték plusz támaszték végett, ezért a kutatók úgy gondolják, hogy a templomot részben tűz rombolta le.

A régészek feltártak számos bika és kos alakú bronz szobrocskát, valamint egy agyagból készült bikafejet. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/2700-year-old-temple-with-altar-overflowing-with-jewel-studded-offerings-unearthed-on-greek-island

A templom alatt a régészek különböző, egykor a helyszínen állt épületből származó kőfalakat találtak, számos bika és kos alakú bronz szobrocskákkal. Az első templom mellett feltártak a Kr.e. 6. és 9. századból való épületek maradványokat, valamint egy a korai bronzkorból , körülbelül Kr.e. 4000-3500-ból származó erődítmény rendszert.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)