Gyilkos bálnák, sziklaugró pingvinek Nyíregyházán - videó

Gajdos, László, Nyíregyházi, Állatpark, igazgatója,
Nyíregyháza, 2015. szeptember 30. Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója az ázsiai elefántok (Elephas maximus) kifutójában 2015. szeptember 30-án. Európa legjobb állatkertje lett saját kategóriájában a Sóstó-Zoo, amely két dániai állatkerttel holtversenyben az első helyen végzett az 500 ezer látogató alatti kategóriában egy független állatkerti elemző szervezet felmérése szerint. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Hamarosan nyit a Jégkorszak Interaktív Állatbemutató a nyíregyházi állatparkban, amely Európában egyedülálló lesz. Olyan fajokat is láthat majd a közönség, amelyeket Magyarországon még sosem látott, sőt robot-kardszárnyú delfinek is helyet kapnak a mintegy kéthektáros komplexumban. 
Vágólapra másolva!

Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark alapító igazgatója egy nem mindennapi épületet álmodott meg a bemutatóhoz.

Ezért úgy gondoltuk, hogy Európában egyedülálló módon csinálunk egy olyan termet is a jegesmedvéknek, ami hűtött lesz. Egy olyan automatikusan záródó tetővel, ami tavasz végén összezáródik és hűti a teret, míg nyár végén kinyílik és akkor a természetes hőmérsékletet kapja az állat. Ez volt az alapötlet, aztán tettünk még rá ezt-azt. Például 3 különleges pingvinfajt is bemutatunk majd, a dél-amerikai humboldt-pingvint, a király, illetve a sziklaugró pingvint is, de megjelenik a patagóniai oroszlánfóka, a sarki róka, a sarki farkas, a rénszarvas és sorolhatnám. Sok meglepetés lesz, de mindez úgy, hogy megpróbáljuk egy modernkorba ágyazni, hogy a modernkor gyereke is kapjon valamit. Tehát ez interaktív lesz. Megjelenik a húszezer évvel ezelőtti jégkorszaki mamut animatronik figurákkal élethű nagyságban, ugyanis mindent meg akarunk mutatni, amit tudni lehet a jegesvilágról és nem hétköznapi állatkerti módon, de nem árulok el kulisszatitkokat, ezt látni kell, mert ez egy nagyon látványos, élvezetes élmény lesz" - mondta legutóbbi interjújában a szakember, hozzátette, a hatalmas állatbemutatóban akár gyilkos bálnák között is csónakázhat a látogató.

De legalább így a modern robotika is megjelenik. Lesz egy kalandútvonal, ahol fatörzsekbe lehet beülni és egy száguldó folyón végigmenni, ennek része, hogy a robot kardszárnyú delfinek is felbukkannak majd és ennek része az is, hogy lesznek zuhatagok is, amiken át kell kelni."

Nyíregyháza, 2015. szeptember 30. Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója az ázsiai elefántok (Elephas maximus) kifutójában 2015. szeptember 30-án. Forrás: MTI/Balázs Attila

Gajdos László reméli, hogy nagyon sokan lesznek kíváncsiak erre az igazán különleges programra, bízik benne, hogy elérik az 1 millió látogatót. "Szenzációs lenne, hiszen egy százhúszezres városról beszélünk. Most is meghatározói vagyunk a város turizmusának. A vendéglátóhelyek, a fürdő, a múzeumfalu és hogy ez a csodálatos Sóstó működik, ennek mind-mind nagy szerepe van, hogy ide vonzzuk a turistákat, de amikor 1 millió látogató lesz itt, amit én nagyon remélek, akkor az majd egy jelentős lökést ad az egész térségnek" - zárta a HírTV-nek adott interjújában.

A Jégkorszak Interaktív Állatbemutatót májusban nyitják meg a látogatók előtt.