Rejtélyes a kutyák viselkedése: ezért döntik meg a fejüket

Fejbillentés
Vágólapra másolva!
A kutyák furcsa, csodálatos, bolondos lények, amelyek imádnivalók, de sokszor rejtélyesek. A kutyák viselkedése, tanulása és kommunikációja máig kifürkészhetetlen: bármennyire is szeretnénk megérteni mindazt, amit gondolnak, egyszerűen lehetetlen kísérletnek tűnik. A viselkedésük teljes értelmezéséhez egy új kutatás most arra próbált választ adni: vajon miért dönti meg némelyik kutya a fejét, amikor beszélünk hozzá?
Vágólapra másolva!

Új felfedezés a kutyák viselkedése terén

Az Animal Cognition című szakfolyóiratban megjelent tanulmány a kutyák fejbillentését a kutyák viselkedése mentén vizsgálta. A szakemberek ebben azt figyelték meg, hogy a kutyák mikor és milyen irányba billentik a fejüket egy kognitív szempontból megterhelő feladat végrehajtása közben. 

A kérdéses feladat egy bizonyos játék elhozása volt egy másik szobából, miután az ebeknek megmondták a játék nevét: a parancs teljesítéséhez nemcsak az eszköz nevét kellett parancsként felismerniük, hanem azt a memóriájukban is fel kellett idézniük és elhozniuk.

Fejbillentés
Ezért döntik meg a fejüket: a kutyák viselkedése máig rejtély
Fotó: Lourdes Balduque/Getty Images

A tanulmány szerzői összesen negyven kutyát figyeltek meg kommunikációs interakció közben és azt találták, hogy azok a négylábú barátaink, akik különösen jók voltak a játék visszahozásában, gyakrabban billentették oldalra a fejüket a parancs hallatán, mint azok, akik nem teljesítettek jók. 

A szakemberek szerint elképzelhető, hogy a fejüket billentő ebek egyszerűen így koncentrálnak és figyelnek,

vagy akár épp a nevet párosítják egy képi képpel a fejükben, amikor meghallják kedvenc játékuk nevét. A viselkedéskutatás rejtélye: talán a hallási ingerek hatnak így a kutyákra?

 

Mire képes a kutya?

De mire képes a kutya? A kutatók szerint további vizsgálatot érdemel, hogy a kutyák pontosan miért billentik a fejüket bizonyos irányokba. 

A kutyák viselkedése további rejtélyt is takar: meglehet az is, hogy csak személyes preferencia, hogy egy eb jobbra vagy balra dönti a fejét, amikor figyel.

 

Vajon miért dönti meg némelyik kutya a fejét, amikor beszélünk hozzá?
Fotó: Pinterest

Korábbi, összesen tizenkettő kutyán végzett kutatások agyi szkenneléssel megállapították, hogy a kis kedvenceink agyának jobb oldala általában aktívabb a pozitív vagy dicsérő szavak feldolgozásában. De az, hogy ez a megfigyelés milyen kapcsolatban állhat a fejbillentéssel, további kutatásokat igényel. 

További érdekes adalék, hogy nem volt hatással a fej billentésére az, hogy a parancsot kiadó ember hol állt akkor, amikor arra kérte az állatot, hogy hozzon egy játékot. 

A viselkedés gyakorisága is kérdéses. A kutyák emlékezete és a kutya kommunikációja, a fej billentése tehát továbbra is rejtély.

Úgy tűnik, ezt a tanulmányt a kutyák olyan szokásai közé sorolhatjuk, amelyekről érdekes tudni, de még a tudományos kutatás korai szakaszában vannak.