Rutinműtétnek indult, rémálom lett belőle: rettenetes lényeket szedtek ki egy férfiból

műtét, operáció, orvos
Surgical team. (Photo by PEAKSTOCK / SCIENCE PHOTO LIBRAR / LDA / Science Photo Library via AFP)
Vágólapra másolva!
Rémálomszerű fordulatot vett egy szimpla rutinműtétnek induló beavatkozás Kínában, amikor az orvosok férgeket találtak a beteg hasában.
Vágólapra másolva!

A 70 éves páciens eredetileg vastagbélrák miatt feküdt kés alá. A műtét során az orvosok apró kamerát használtak, ennek az eszköznek a segítségével sikerült kiszúrni az öt, viszonylag nagy termetű, barna színű férget, amelyek a férfi epeútjában vertek tanyát. A döbbenetes felfedezésről a New England Journal of Medicine című folyóiratban jelent meg tanulmány.

Vándorló férgek voltak a férfi testében

Az élősködők a Clonorchis sinensis faj képviselői; ezek a gerinctelenek Kelet-Ázsiában és Kelet-Oroszországban őshonosak, de időközben eljutottak a világ távolabbi szegleteibe, így az Egyesült Államokba is.

A becslések szerint világszerte nagyjából 200 millió embert fenyegethet a parazita.

A nem megfelelően elkészített étellel juthat a parazita a szervezetbe

Az emberek a Clonorchis sinensis lárváinak lenyelésével fertőződhetnek meg. A lárvák édesvízi halakban, garnélákban bujkálnak, ezek nem megfelelő átsütésével a parazita képes bejutni az emberi szervezetbe, ahol megtelepszik. Az nem derült ki, a páciens milyen úton fertőződött meg a férgekkel.

Az emésztőrendszerbe jutva a lárvák a vékonybélben lévő zsákszerű zsebekből bújnak elő, majd az epeútba vándorolnak, amely a májat, az epehólyagot és az epevezetékeket foglalja magába. A máj epét termel, amelyet az epehólyag tárol, az epeutak pedig a vékonybélbe szállítanak.

A legtöbb ilyen féregfajjal fertőzött ember szervezetében csak kis számú parazita van, ezért nem tapasztalnak tüneteket. Több féreg jelenléte azonban hasi fájdalmat, fejfájást és szédülést okozhat.

Ha nem kezelik, az élősködő az élete hátralévő részét a szervezetben töltheti, ami azért is probléma, mert élettartama a 30 évet is elérheti. Jelenléte súlyos egészségügyi problémákhoz, például májmegnagyobbodáshoz, alultápláltsághoz vezethet.

A férfi testében talált férgek Forrás: The New England Journal of Medicine ©2023

Kamera kapta lencsevégre a betolakodókat

A parazita jelenlétét a székletben megtalálható peték azonosításával tudják kimutatni, jelen esetben azonban nem találtak petéket az orvosok. A férgeket kolangioszkópiával vették észre. Ez egy eljárás, amely során vékony, kamerával rendelkező csövet juttatnak a beteg epeútjába.

A páciensnél az eset előtt egy héttel diagnosztizálták a vastagbélrák egy olyan típusát, amely a vastagbél utolsó, a végbélhez csatlakozó részét bélelő mirigyeket érinti. Az orvosok azt tervezték, hogy a daganatot és az epehólyagot műtéttel eltávolítják, az eljárás során azonban rábukkantak a férfiben élősködő férgekre.

A betegnek gyógyszereket írtak fel a fertőzés megszüntetésére, valamint kemoterápiás kezelésen is át kell esnie.