Az "istenek húsát" szimbolizáló két arany nyelvet tártak fel ókori egyiptomi múmiákban

múmia, Oxyrhynchus
Két nem régiben Oxyrhynchusban talált múmia. 2023-ban több, mint 30 múmiát találtak ugyanitt.
Vágólapra másolva!
A két új lelettel  az arany nyelvek teljes számát hozza, amit az ókori egyiptomi múmiákban találtak az ókori városban, Oxyrhynchus-ban. - írja a Live Science.
Vágólapra másolva!

A római periódus alatt (Kr.e. 29-Kr.u. 641) az egyiptomiak arany nyelveket tettek egyes múmiák szájába, hogy a múmia képes legyen használni a nyelvét a túlvilágon és mert az ókori egyiptomiak úgy hitték, hogy az arany az istenek húsa. Úgy gondolták, hogy az arany nyelvvel ellátott múmiák képesek beszélni Ozirisszel az alvilágon.

Az Oxyrhynchusban talált egyik arany nyelv. Összesen 16 darabot találtak a helyszínen. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/ancient-egyptians/2-golden-tongues-symbolizing-flesh-of-the-gods-unearthed-in-ancient-egyptian-mummies

2021-ben 3 arany nyelvet fedeztek fel Oxyrhynchusnál. Az arany nyelvű múmiákat két római kori sírban találták, amiben voltak még múmiák, papíruszok görög írással és egyiptomi ikonográfiát tartalmazó sárpecséteket. 2023-ban a csapat talált egy a ptolemaioszi periódusból (Kr.e. 304-Kr.e. 30) származó sírokat (hypogea). Amikor a csapat felfedezte ezt, találtak 9 teljes kőszarkofágot antropomorf kialakítással.

Ezt az Oxyrhynchusban talált műalkotás egy madarat ábrázol. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/ancient-egyptians/2-golden-tongues-symbolizing-flesh-of-the-gods-unearthed-in-ancient-egyptian-mummies

Kettő még zárva volt, még nem fosztották ki az évezredek alatt. Összesen több, mint 30 színes bevakolt papírusz, vagy rost rétegekbe helyezett múmiát találtak és számos Izist Afroditét ábrázoló terrakotta szobrocskát. Ízisz Afrodité egy istenség, mely az egyiptomi gyógyítás és mágia istennőt kombinálja a görög szépség istennővel Afroditéval.

Az Ízisz-Afroditét ábrázoló terrakotta. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/ancient-egyptians/2-golden-tongues-symbolizing-flesh-of-the-gods-unearthed-in-ancient-egyptian-mummies

Ez az első eset, hogy Oxyrhynchusban Ízisz-Afroditét terrakottát találtak és az első eset, hogy ezek a darabok megjelennek Egyiptom középső részének ezen a területén.

Két nem régiben Oxyrhynchusban talált múmia. 2023-ban több, mint 30 múmiát találtak ugyanitt. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/ancient-egyptians/2-golden-tongues-symbolizing-flesh-of-the-gods-unearthed-in-ancient-egyptian-mummies

Bár nem tudnak részleteket az elhunytakról, fontos emberek lehettek Oxyrhynchusban, tekintve, hogy megengedhették, hogy mumifikálják őket és néhányuk még arany nyelvvel is lett eltemetve.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)