Emberi csontokat tartalmazó zombidrog pusztít

pszichedelikus
A pszichedelikus drogok biztonságos használatát még tovább kutatják
Vágólapra másolva!
Egy új drog, a kush komoly pusztítást végez Nyugat-Afrikában, különösen Sierra Leonéban, ahol a becslések szerint hetente mintegy tucatnyi ember halálát okozza, miközben több ezren kerülnek kórházba miatta.
Vágólapra másolva!

Alapanyagai nemzetközi forrásokból származnak

A kábítószert főként 18 és 25 év közötti férfiak szedik, akik elalszanak séta közben, elesnek, beverik a fejüket a kemény felületekbe, vagy épp belesétálnak a mozgó forgalomba.

Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, a kush nem tévesztendő össze az Egyesült Államokban található azonos nevű droggal, amely „vegyi anyagok folyamatosan változó" keveréke, amelyet növényi anyagra permeteznek és elszívnak.

A Sierra Leone-i kush egészen más: kannabisz, fentanil, tramadol, formaldehid és – egyesek szerint – ledarált emberi csontok keveréke.

Helyi bűnbandák készítik, de az „alapanyagok" nemzetközi forrásból származnak, amit kétségtelenül megkönnyít az internet és a digitális kommunikáció. Míg Sierra Leonéban széles körben termesztik a kannabiszt, a fentanilt feltehetően kínai titkos laboratóriumokból származik, ahol illegálisan állítják elő és szállítják Nyugat-Afrikába. A tramadolnak is hasonló a forrása, mégpedig Ázsia illegális laborjai.

A kush zombidrog komoly hallucinációkat okozhat Forrás: Sarah Diniz Outeiro

A jelentések szerint ebben a keverékben formaldehid is van, amely hallucinációkat okozhat.

És ami az őrölt emberi csontokat illeti: nincs határozott válasz arra vonatkozóan, hogy tényleg előfordulnak-e a kábítószerben, vagy hogy honnan származnak, esetleg miért kerülhetnek a gyógyszerbe. Egyesek szerint sírrablóktól szerzik be a csontokat, ám erre nincs közvetlen bizonyíték.
Kérdés, hogy miért kerülnének a csontok a drogba? Egyesek szerint a csontok kéntartalma magas, míg egy másik ok maguknak a csontoknak a drogtartalma lehet, ha az elhunyt fentanilt vagy tramadolt használt.

A kutatók szerint azonban mindkettő valószínűtlen. A csontok kéntartalma nem magas és elszívásakor rendkívül mérgező kén-dioxid keletkezne, amelyet belélegeznénk. A csontok kábítószer-tartalma ráadásul nagyságrendekkel kisebb, mint ami a fiziológiai hatás kiváltásához szükséges.

Hol található a gyógyszer?

A drog megjelenéséről Guineában és Libériában is beszámoltak, amelyeknek porózus szárazföldi határai vannak Sierra Leonéval, ami megkönnyíti a kábítószer-kereskedelmet. A kush átszámítva körülbelül négyezer forintba kerül, ami hatalmas kiadást jelent a kábítószerre, és jól mutatja a keverék addiktív jellegét egy olyan országban, ahol az egy főre jutó éves jövedelem körülbelül ötszáz font (220 ezer forint).

– mondta Michael Cole, az Anglia Ruskin Egyetem kriminalisztikai professzora a ScienceAlert online tudományos portálnak. – A kannabisz sokféle hatást vált ki, beleértve az eufóriát, az ellazulást és a megváltozott tudatállapotot.

A kush hetente mintegy tucatnyi ember halálát okozza, miközben több ezren kerülnek kórházba miatta Forrás: pexels.com

Hozzátette: a fentanil rendkívül erős opioid, ami eufóriát és zavartságot okoz, és egyéb mellékhatások széles skálája mellett álmosságot is okoz. Hasonlóképpen,

a tramadol, amely szintén opioid, de kevésbé erős, mint a fentanil és azt eredményezi, hogy a felhasználók álmossá válnak, miközben „elszakadnak" a körülöttük zajló dolgoktól.

A kush veszélye kettős a kábítószer-szedő önsérülésének kockázata és magának a drognak az erősen addiktív jellege miatt. További problémát jelent a következő adag finanszírozásának szükségessége, amit gyakran prostitúcióval vagy bűncselekményekkel érnek el.

Ezek a kábítószerek olcsók, és egyfajta menekülést jelentenek

a munkanélküliség, a szegénység, a szexuális és fizikai bántalmazás, valamint egyes esetekben – különösen Nyugat-Afrikában – a gyermekkatonaság hatása elől.