Kiderült a paradicsom döbbenetes hatása

paradicsom,tomato
Vágólapra másolva!
Köztudott, hogy a paradicsomnak számos jótékony hatása van: magas a C-vitamin és tápanyagtartalma, valamint javítja a szív és a cukorbetegek állapotát. Egy új tanulmány most újabb pozitívumot ad a listához: kiderült, hogy fogyasztása csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának veszélyét.
Vágólapra másolva!

A European Journal of Preventive Cardiology című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint a paradicsom fogyasztása segít a magas vérnyomás kezelésében, sőt idősebb felnőtteknél akár meg is előzheti a hipertónia kialakulását - írja a Medical Daily.

Korábbi klinikai vizsgálatok már elemezték a paradicsomfogyasztás vérnyomásra gyakorolt hatását, akkor azonban ellentmondásos eredmények születtek. Ezért a mostani kutatásban kifejezetten a szív- és érrendszeri betegségeknek leginkább kitett, idősebb korosztályra koncentráltak.

– írták a kutatók a tanulmányban.

A paradicsomfogyasztás - beleértve a paradicsomalapú termékeket is – segít a magas vérnyomás megelőzésében és kezelésében Forrás: mongione / Shutterstock

A paradicsom, mint vérnyomáscsökkentő orvosság

A kutatásban összesen 7056 önkéntes vett részt, az alanyok 82,5 százaléka küzdött magas vérnyomással. A résztvevőket négy csoportba sorolták aszerint, hogy mennyi paradicsomot ettek.

A napi 110 grammnál több paradicsomot fogyasztóknál, illetve a két középső csoportba tartozóknál (44-82 gramm és 82-110 gramm) egyértelműen csökkent a diasztolés vérnyomás értéke.

Rosa María Lamuela-Raventós, a Barcelonai Egyetem Táplálkozás- és Élelmiszerbiztonsági Kutatóintézetének igazgatója szerint

a védőhatás a likopin nevű antioxidánsnak köszönhető, ez a vegyület adja a paradicsom vörös színét is.

Így csökkenti a vérnyomást a paradicsom

A likopin csökkenti a vérnyomás-emelkedésben kulcsszerepet játszó angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) mennyiségét és akadályozza az angiotenzin-2 szintézisét. Emellett pedig fokozza a nitrogén-oxid termelődését az érfal sejtjeiben, ami szintén csökkenti a vérnyomást és fokozza a véráramlást.

Az angiotenzin 2 hatására az erek összeszűkülnek, ami megnehezíti a szív munkáját. A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, például az ACE-gátlók csökkentik az angiotenzin-konvertáló enzimek termelését.

Bár a tanulmány nem tért ki arra, hogy a paradicsomot nyersen vagy főzve érdemes fogyasztani, Lamuela-Raventós szerint a főzés során az antioxidánsok biológiai értelemben hozzáférhetőbbé válnak, a szervezet könnyebben tudja hasznosítani őket.