Ilyen volt a napfogyatkozás

teljes napfogyatkozás Ausztráliában, Palm Cove, Queensland
Vágólapra másolva!
Az égbolt mélykékről szürkéskékre váltott, amikor két percre hirtelen sötétség lett Ausztrália egyik csücskében a közép-európai idő szerint kedd este bekövetkezett napfogyatkozás miatt. A hírek.csillagászat.hu helyszíni beszámolója a jelenségről.
Vágólapra másolva!

A hírek.csillagászat.hu négyfős csapata a helyszínről követte figyelemmel az eseményeket. A magyar csillagászok alaposan rákészültek a jelenségre, de a számításaikat majdnem keresztülhúzta a helyi mikroklíma: a napfogyatkozás előtt néhány órával ugyanis még felhős volt az ég. Az alábbiakban a portál beszámolóját olvashatják.

Hajnal 3-kor a csapat három férfi tagja egyöntetű lelkesedéssel állapította meg: az összes felhő eloszlott, s onnan kezdve az állatövi fényben, az időnként feltűnő hullócsillagokban és a déli csillagképekben gyönyörködve vártuk az 5:38-kor bekövetkező napkeltét.

A kilátóból gyakorlatilag rögtön napkelte után már kezdődött a részleges fázis, a holdkorong egyre nagyobb darabot harapott ki a Napból. A totalitás pontosan 2 percig tartott 6:38 és 6:40 között, amikor is a Nap 13 fok magasan látszott a horizont felett. Az 1999-es napfogyatkozás emlékei alapján volt képünk a várható fény- és színváltozásokról, de a valóság minden elképzelésünket felülmúlta.

Forrás: AFP/Greg Wood
Kattintson a képre a napfogyatkozásról készült galéria megtekintéséhez!

Kezdetben mindössze a napfogyatkozás-szemüvegekkel követtük a Hold útját csillagunk korongján. Valamikor a félig eltakartság állapotában tűnt fel először a fények és különösen a színek fakulása. Hirtelen kezdett minden elszürkülni, mintha az élet maga távozni akarna a helyszínről. Az égbolt mélykékről egyre furcsább szürkéskékre váltott. A Naptól kinyújtott kéztávolságából jó arasznyira látszó Vénusz elég hamar feltűnt szabad szemmel is az égen, miközben mindenféle kis lyukak árnyékai egyre feltűnőbben napsarló alakúakká váltak.

Forrás: AFP/Tourism Queensland
Kattintson a képre a napfogyatkozásról készült galéria megtekintéséhez!

Hogy még véletlenül se fussunk ki az időből, időzített riasztásokat állítottunk be a teljesség előtt tíz, öt és két perccel, illetve egy másikat pontosan a totalitás közepére, jelezni, hogy még egy perc van hátra. Ezek a riasztások végül is nagyon hasznosnak bizonyultak, mert a teljesen elfedett Napra rácsodálkozva könnyű elveszteni az időérzéket.

Forrás: AFP/Greg Wood
Kattintson a képre a napfogyatkozásról készült galéria megtekintéséhez!

A Hold eltakarja a Napot - miért olyan nagy szám ez, kérdezheti bárki. Szinte lehetetlen megfogalmazni azt az érzést, amikor a minden életnek forrást adó nagy égi lámpás átalakul egy nagy égi margaréta virággá. Ásítozó fekete üresség, körülötte a gyöngyházfényű napkorona. Kisebb látcsövekkel feltűnnek a protuberanciák rózsaszín foltjai a napkorong peremén. A fények kihúnynak, az égen feltűnnek a legfényesebb égitestek. Kis csapatunk tagjai ezúttal beazonosították a Vénusz, Jupiter és Szaturnusz bolygókat, a Centaur alfa és béta jelű csillagát és a teljes Dél Keresztjét. Minden bizonnyal több fényes csillag is észrevehető lett volna, de a két perces totalitás alatt ennyire futotta.

http://video.gemius.hu/liveinfo/iframe/1871520315001_1967174318001.html

***

További képek a jelenségről megtekinthetők a spaceweather.com oldalán.

A legközelebbi olyan teljes napfogyatkozás, amelyet sokan láthatnak, 2017. augusztus 21-én lesz, amikor a teljesség sávja az USA területén halad át (az évtized fogyatkozásait lásd itt).