Síelni gyorsabban, magasabbról, messzebbre

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A carving, a snowboard és a klasszikus síelés szerelmesei számára a Dachstein-Tauern régió 173 kilométernyi tökéletesen karbantartott sípályát kínál. A síelés profi feltételeinek biztosítása érdekében, a 2005/2006-os téli szezonra is igen sok fejlesztést hajtott végre a helyi felvonó társaság. A 4-Berge-Skischaukel kényelmes megközelítése érdekében beindítottak egy új 8 személyes kabinos felvonót, valamint az új állomásépületet is üzembe helyezték a Reiteralmon.

A Hauser Kaibling közelében az autósoknak további parkolóhelyeket létesítettek, és a Kaibling völgy-állomástól indulva egy új lesiklópályát nyitottak meg. 2005 nyara óta, merészen a szakadék felett lebegve, Stájerország legmagasabb pontján, a Dachstein-gleccseren található az Alpok talán leglátványosabb kilátója. 2700 méteres magasságban, a Hunerkogel hegyi állomás 250 méteres függőleges sziklafalának tetején szinte a levegőben lóg a Skywalk kilátó, ahonnan egészen Szlovéniáig ellátni. Szabadon emelkedik ki Dachstein-gleccser fejedelmi sziklái közül az erkélyként felépített 17 méter magas kilátó, amelynek szélén a látogatók adrenalin-szintje igazi magasságokba szökhet. Ha lepillantunk a mélybe a kilátó üvegezett padlóján keresztül, átélhetjük a madarak szárnyalásának élményét az Alpok legszebb csúcsai felett.

Visszajár az oktatás díja

Ebben a síszezonban azokat a haverokat is magunkkal vihetjük, akiknek soha életükben nem volt léc a lábén, mert jó esély van rá, hogy 5 nap alatt úgy mozognak majd a lejtőkön, és úgy száguldoznak, mint Hermann Meier. A "Learn to Ski" - hetek keretén belül decembertől áprilisig garanciát vállalnak a síiskolák, hogy megtanítják síelni a vállalkozó szellemű sportbarátokat. Ez pedig azt jelenti, hogy akinek az 5-napos kurzus után sem sikerült elsajátítania a siklás fortélyait, az visszakapja a síoktatás, a komplett sífelszerelés kölcsönzésének és a síbérletnek az árát. Azonban ez még mindig nem minden! A sikertelen oktatás esetén a szállásdíj 50 százaléka is visszajár. Az ajánlat azokra a felnőtt vendégekre érvényes, akik 1986 előtt születtek, legalább 7 éjszakára foglaltak szállást az akcióban résztvevő szálláshelyek valamelyikében és aktívan részt vesznek az 5-napos síoktatáson

A menedékházakban már megterítettek

"Húsgombóc savanyú káposztával", "császármorzsa a nagymama receptje szerint" vagy "stájer sajtos fánk" a stájer menü, amit 86 menedékház gazdasszonyai már jó előre kiterveltek nekünk az idei szezonra. A falusi vendéglátók persze más stájer specialitásokkal próbálnak bizonyságot adni arról, hogy Dachsteinben a "legfinomabb a síelés."

Mindenek előtt említésre méltó az "ízek harkályai" nevű társaság. A Planai síterület 13 vendéglőse összeállt, hogy ízeikben sokoldalúságot, kreativitást és hagyományt egyesítve, a vendéglőikbe betérőknek speciális stájer csemegét kínáljanak egységesen és mindenhol 7, 90 euróért.

November közepén az "alpesi birkatereléssel" és a december 8. és 12. közötti ínyencségekben gazdag szezonnyitóval veszi kezdetét a Dachstein-Tauern régió idei kulináris szezonja. A tél további helyi csemegéi: egy januári hagyományőrző szokás - amelynek során a stájer borászok kóstolót adnak "legjobb boraikból a legjobb sípályákon". Népzenével fűszerezett finomságok kínálatával várják a vendéglősök az erre járókat a "Sí és népzene" című rendezvényen 2006. január 21-én.

A sípályák hossza: 173 km, ebből 49,7 km kék, 102,6 km piros és 20,8 km fekete

Magasság: 750-2700 m

Felvonók száma: 93 (47 csákányos, 23 ülőlift, 8 kabinos, 15 gyereklift

Sífutópályák: 452 km.