Utazási ötletek az őszi szünetre

Vágólapra másolva!
Közeleg az időpont, amit a magyar diákok, kicsik, nagyok mindennél jobban várnak így a tanév kellős közepén, az őszi szünet ideje. Az alábbiakban a szülőknek szeretnénk némi segítséget nyújtani néhány ajánlattal, ha úgy döntenek, nem árt a gyereknek egy kis hazai vagy külföldi levegőváltozás.
Vágólapra másolva!

A gyerekek számára az idei őszi iskolai szünet október 28-tól november 3-ig tart. Azért a hétvégével kiegészülve még így is hat nap áll a szülők rendelkezésére, hogy a jól vagy rosszul teljesítő porontyokat felfrissítsék egy kis kirándulással, utazással, sportolással. A program kiválasztásánál fontos szempont lehet, hogy a legtöbb szálloda gyerekkedvezményeket kínál a családi programokra. Ez rendszerint a 12 év alatti gyermekeknél ingyenes ellátást jelent, míg a nagyobbak eltérő mértékű kedvezményt kapnak. Körültekintő választással sok ezer forintot spórolhatunk.

Az őszi szünetre az utazási irodák is készülnek, s a szülők bőséggel válogathatnak a szép számú belföldi és külföldi ajánlatok között. Az ajánlatok többségében kifejezetten családbarát szálláshelyek szerepelnek, ahol külön gyerekek számára szóló programokkal várják a kicsiket.

Ha a szünetet hazai környezetben szeretnénk eltölteni, ajánljuk olvasóinknak például a Bakonyt, ahol a háromcsillagos Bakony Hotel kitűnő pihenési lehetőséget kínál.

A szálloda a Bakony-hegység szívében, a festői Bakonybélben található, ami gépkocsival és autóbusszal is egyszerűen megközelíthető. Az 1000 éves múlttal rendelkező település mind természeti, mind kulturális értékekben igen gazdag. Szép kirándulások tehetők a közeli Zirc, Pápa, Pannonhalma, Csesznek, Veszprém és Herend településekre. A környéket érinti az országos kék túra útvonala. A víz szerelmeseinek a pápai ( 25 km ) Várkertfürdőt ajánljuk, melynek strand, uszoda és termál része, minden korosztálynak kellemes kikapcsolódást biztosít.

A szálloda környékén különböző aktív sportlehetőségek várják a vendégeket, vadászat, lovaglás, sporteszköz-kölcsönzés, szervezett gyalogtúrák. A környék látnivalói közül érdemes megtekinteni a bakonyi betyárok egykori búvóhelyeit (pl. Sobri Jóska barlang), valamint a Borostyán-kút-Kápolna-Kálváriát, Szent Gellért egykori remetehelyét.

Az 5nap/4 éjszakás üdülés személyenként 35 400 forintba kerül, amely árban a szálláson és a félpanziós ellátáson kívül a szauna és kerékpárhasználat is benne van, valamint egyszeri alkalommal ellátogathatunk a már említett pápai Várkertfürdőbe.

Ha kicsit több időt és pénzt is hajlandóak vagyunk szánni a gyermek őszi kikapcsolódására, választhatjuk a szomszédos Ausztria egyik leghíresebb és legpatinásabb nyári-téli üdülőközpontját, Mariazellt is. A Budapesttől 390 kilométerre lévő üdülőhely ugyan elsősorban a síelők körében ismert, ilyenkor ősszel is érdemes felkeresni, mert a környék hegyei kiváló kirándulási lehetőségeket biztosítanak, s a régióban több száz kilométernyi bicikliút is a vendégek rendelkezésére áll.

Az ausztriai üdülés ára közel 90 ezer forint, amiért vendégházakban, kétágyas szobákban alhatunk félpanziós ellátás mellett. Gyermekek részére 6 éves korig ingyen vehető igénybe az üdülés, 6 és 14 éves kor között pedig 40 százalékos kedvezményt adnak. Az árban ráadásul egészen különleges programok is benne foglaltatnak, mint például a vezetett kirándulást az Ötschergrabenhez, a felvonózást a bürgeralpe-i szabadidőközpontba (kisvasúttal az erdőben), ugyancsak felvonós kirándulást a Gemeindealpera, ahonnan rollerrel szágulddhatnak le a gyerekek a völgybe, a vendégek ezen kívül kipróbálhatják az Erlausfeenél található hegymászóparkot, ellátogathatnak egy helyi pékségbe, egy gyertyakészítő üzembe és megtekinthetik mézeskalács kiállításon a mariazelli Bazilika kincseskamráját is.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Amennyiben még ennél is messzebbre szeretnénk elutazni, s október végén visszavágyunk a nyárba, válasszuk a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigetét, Ciprust. A sziget a történelmi folyamán mindig is fontos kereskedelmi csomópont volt Európa, Afrika és a Közel-Kelet között. A sziget kulturális öröksége mintegy 9000 évre tekint vissza, ezért itt szinte minden korszak emlékei megtalálhatók: görög templomok, török mecsetek, római mozaikok, 15. századi egyházi freskók. Persze Ciprust nemcsak a sok műemlék teszi vonzóvá, hanem a mélykék tenger, lakóinak vendégszeretete és természetesen a mediterrán időjárás, amely még ilyenkor ősszel is kellemes pihenést biztosít.

Larnakától 40 km-re található Ayia Napa, Aphrodité szigetének legkedveltebb és leglátogatottabb üdülőhelye. Hófehér homokos strandok, sziklás öblök, lassan mélyülő, kristálytiszta tenger, rengeteg vízi sport és kirándulási lehetőség csalogatja a turistákat. Található itt vízi vidámpark, kalandpark, a szórakozni vágyók számtalan taverna, étterem, kávéház és diszkó közül válogathatnak.

A háromcsillagos szállodában külön gyermekmedence, játszótér és gyermekfelügyelet áll a családok rendelkezésére, sőt a legkisebbek részére gyerekmenü is van. A hotelben éttermek, bárok várják a vendégeket, a kikapcsolódást pedig úszómedenc, animáció, teniszpálya, fitneszterem, röplabdapálya szolgálja. Térítés ellenében szauna, jacuzzi, vízi sportok, masszázs, biliárd áll a pihenni vágyók rendelkezésére.

A kétágyas, légkondicionált, tévével, telefonnal felszerelt, oldalról a tengerre néző szobákért személyenként 134 900 forintot kell fizetni, amely árban a repülőjegy, a félpanziós ellátás és a magyar nyelvű idegenvezetés is benne van.