Az utazók állítják, hogy mostanában Mykonosz szigete híresebb, mint Capri és divatosabb, mint Hawaii. A kozmopolita jelzővel is szívesen illetik ezt a csöpp szigetet, mivel, melegek és másként gondolkodók, nudisták és napimádók, családok és nászutasok, felfedezők és egynyári kalandorok békésen nyaralgatnak egymás mellett. A görög szigeteket bemutató összeállításunk első része.

Ma már Apolló unokája Mykon is boldog lenne, ha tudná, hogy Krisztus után kétezer évvel, a róla elnevezett sziget, a világutazók az egyik legkedveltebb turistacélpontja lett. Alig száz négyzetkilométeren, az Égei-tenger szigetvilágának apró ékszerdoboza Mykonosz. Közel nyolcvan kilométer hosszú partszakaszán, kilenc híres strand található. Érdemes autóval felfedezni a szigetet mielőtt strandot választanánk, mert egyik jobb, mint a másik. Lássuk őket egyenként.

Ornos azért népszerű, mert közel van a fővároshoz Mykonoszhoz, és a tengerpart széles és homokos. Kalafatis a sziget északi részén található. Erre a partszakaszra az a legjellemzőbb, hogy mindig szeles, nem nehéz kitalálni hát, hogy Kalafatis a szörfösök paradicsoma, és minden vízisport-rajongó idejár. A Panormos nevű partszakasz szintén a sziget északi részén található, ami a helyi görög lakosság egyik kedvenc partszakasza. Hétvégenként a görögök is idejárnak, fittyet hányva a sok külföldire. Nem zavarja őket az sem, hogy itt nincsenek nyugágyak, viszont a szelek miatt a levegő kellemesebb, és a víz is fodrozódik.

Pranga beach talán a legideálisabb strand az egész szigeten. Sekély, lassan mélyülő fehér homokos partja a kisgyermekes családoknak is kedvez. Itt a késő délutáni koktélok után, korán kezdődnek az esti partik. Napnyugta után, ahogy hűl a levegő fiatalok Prangáról továbbállnak a Paradise strandra, ahol végül is napszaktól függetlenül a legnagyobb a pezsgés.

Akik azonban pihenni vágynak, soha, még nappal sem keresik ezt a partszakaszt. Super Paradise Mykonos aranypartja. Talán a legszebb öböl a szigeten, amit meredek sziklafal övez és csupán keskeny sétaúton, lehet megközelíteni. A strand egyik fele a melegeké de hétvégenként pedig közös a buli, ilyenkor a legjobb görög DJ-k kevernek. A jómódú utazók messze elkerülik ezeket a partokat, ők inkább Platy-t kedvelik, ahol visszafogott a hangulat, a tavernák diszkrétek, sok a kis méretű, de előkelő szálló, a tehetős nyugdíjas, és az öbölben ringatózó luxusjacht.