Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A világ leggyorsabb liftjei

Vágólapra másolva!
Ha valaki tudni szeretné, mely országok gazdaságai teljesítenek a legjobban, nyugodtan elfelejtheti a GDP jelentéseket, a foglalkoztatási statisztikákat és a lakossági fogyasztás várható alakulását. Egyetlen kérdésre kell csupán megtalálnia a választ: hol találhatók a leggyorsabb liftek a világon?
Vágólapra másolva!

A hasonlat persze nem tökéletes, de kis túlzással, ahol a gazdaság dübörög, ott egyre magasabb épületek nőnek ki a földből. Ezeket az épületeket pedig csak akkor lehet gazdaságosan működtetni és hatékonyan kihasználni, ha minél gyorsabb felvonókat építenek beléjük.

Talán nem is annyira meglepő, hogy a világ tíz leggyorsabb liftje közül hat a hihetetlen ütemben fejlődő ázsiai és közel-keleti modern metropoliszokban található, ráadásul ezek közül kilenc 1993 után épült - derül ki a Forbes.com összeállításából. Többségük hatalmas felhőkarcolókban működik és azért tervezték őket, hogy az elfoglalt és mindig rohanó üzletembereket a lehető leggyorsabban juttassák el az irodák mélyére.

A világ olyan gyorsan fejlődő pontjain, mint a kínai Sanghaj, vagy az Egyesült Arab Emirátusok, egyre gyorsabb ütemű gazdasági fejlődést produkálnak, ami az épületek magasságában és korszerűségében is tetten érhető. Ezekben a futurisztikus felhőkarcolókban, a híres tervezők által megálmodott szuperliftek pedig egy másodperc alatt egy emeletnyi magasságot tesznek meg. A felvonók többségében a legmodernebb nyomásszabályozó rendszernek köszönhetően az utasok gyomra és füle alig érzi meg a gyors magasságkülönbséget.

A világ két leggyorsabb liftje a tajvani Taipei 101 nevű - pálmafa szárára emlékeztető - felhőkarcolóban található, amelyek a 101-ik emeletre 39 másodperc alatt röpítik fel az utasokat. Ez 1010 méter/perces sebességet jelent, ami egészen pontosan egyharmadával gyorsabb mint a megelőző világrekord. Ezekben a liftekben nem csak a már említett nyomásszabályozó rendszer jelent újdonságot, de úgy alakították ki őket, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a zajhatást és a vibrációt.


A Taipei 101

Ezek a berendezések fényévekre vannak az első, Elisha Otis által New Yorkban 1853-ban üzembe helyezett felvonótól. Otis legnagyobb újítása az úgynevezett sebességhatároló megalkotása volt, amely segítségével szabályozni lehetett a liftszekrény gyorsulását. Szintén fontos volt a későbbi modern liftek megépítéséhez, hogy Otis minimálisra csökkentette a liftet tartó kábelek elszakadásának veszélyét is.

Néhány New York-i épület még ma is előkelő helyen áll a lift-sebességi rekordokat illetően. Az 1932-ben épült legendás Empire State Building lifjtjei például még mindig a kilencedik leggyorsabbak a világon. A folyamatosan turistáktól hemzsegő épületben nem kevesebb mint 73 felvonó működik.


Az Empire State Building

Egy másik öreg New York-i épület, a Woolworth szintén sebességi rekordot tudhat magáénak. A felhőkarcoló liftjei már 1913-ban elérték a 213 méter/perces sebességet, ami a mai modern felvonóknál is szép sebességnek tekinthető.

Napjainkban ugyanakkor a gyorsabb liftekkel rendelkező felhőkarcolók többsége Ázsiában épül. A világ 20 legmagasabb épülete közül 14 Kínában, Malajziában, vagy a Közel-Keleten található és közülük egy sem idősebb 17 évesnél.


Az épülő Burj Dubai

A 2008-ban elkészülő és a világ legmagasabb épülete címére bizton számítható felhőkarcoló a dubaji Burj Dubai lesz. Az építtető Emaar Properties összesen 36 millió dollárt fizetett a United Technologies Otis Elevator vállalatnak az 58 lift elkészítéséért. A liftek között lesz egy hatalmas kétemeletes felvonó is, ami 46 embert 36 kilométer/órás sebességgel röpít a torony kilátóteraszára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről