Lakosztályt is foglalhatunk a jéghotelben

Vágólapra másolva!
Svédországban, 200 kilométerre az északi sarkkörtől, novembertől december közepéig hóágyúk halk zümmögése hallatszik. Ezek a hóágyúk a kristálytiszta Torne folyóból nyerik a vizet, amiből aztán fagyos, tapadós kiváló minőségű havat nyernek a világhírű Jukkasjarvi jéghotel éves renoválásához.
Vágólapra másolva!

A renoválás valójában nem egyszerű karbantartás, hanem teljes át, illetve újjáépítés. A jégszálló alapanyagául szolgáló jég ugyanis könnyen alakítható, variálható, díszíthető, ezért a szálloda minden évben új közös helységekkel, új szobákkal és teljesen új berendezésekkel várja a turistákat.

A novembertől kezdődő hat-nyolc hetes átalakítási munkálatokat 15 különböző országból érkező 38 kiváló szobrász képzőművész, és belsőépítész készíti. Idén a fiatal alkotók 6 ezer négyzetméteren összesen 91 szobában és néhány közös helységben gondoskodnak a kényelemről, az esztétikumról, és a funkcióról.

A jégszállóba érkező vendégek tisztában vannak vele, hogy még az épület belsejében sem emelkedik -5 fok fölé a hőmérséklet. Igaz, más jégszállókhoz és igloo-szállókhoz hasonlóan, itt is professzionális hálózsákok és karibu bőrök/szőrmék biztosítják a turisták kényelmét. Mindezek ellenére a vállalkozó szellemű utazóknak valljuk be, nem mindennapi vakációra kell készülniük.

A Torne folyóból kiszivattyúzott és hóvá alakított vizet, a jégholtel vázára, és az előre csomagolt folyósok boltívére permetezik, ahol a külső hőmérséklettől függően egy-két nap alatt keményre fagynak a falakat szolgáló hótömbök. Az épületkomplexum egészen tavaszig masszív marad. Szintén a Torne folyó vizéből szállítják a jeget a szálloda formatervezett, egyedileg megalkotott étkészleteihez. A sarkkörön túl hömpölygő folyók vize ugyanis olyan tiszta, hogy tökéletesen higiénikus, esztétikus látványt nyújt, és mosogatni sem kell.

Ahogy Ake Larssonn főépítész mondja: azzal, hogy a szálloda saját havat készít, egyben szabályozni is tudja a vízsűrűséget, és egy olyan speciális hó- építőanyagot állít elő, amelynek a természetes hónál magasabb a víztartalma, tehát ha megfagy lényegesen keményebb.

A belső munkálatok az enteriőr és a szobák, lakosztályok egyedi kialakításáért felelős Arne Bergh művészeti vezető elmondása szerint, az alkotók pályázatainak kiválasztásánál csak részben volt szerepe a "havas-jeges" rutinnak. Egy szudáni vagy egy thai alkotónak nem valószínű, hogy lennének ilyen tapasztalatai. Éppen ezért az alkotóktól a megvalósítható, ám mégis különleges terveket vártunk - mondja Bergh.


Nézegessen képeket a jéghotelről!

Idén először lakosztályt is igénybe vehetnek a turisták. Egy brit alkotópáros már november vége óta dolgozik, hogy még színvonalasabb szolgáltatásokkal várja a kalandorokat.

A nemzetközi alkotócsoportnak idén december 16-ig kellett befejeznie a munkát, ezen a napon ugyanis a svéd hagyományok szerint megérkezik Szent Lucia, aki a sarki tél legsötétebb napján világosságot hoz. A tradíció szerint, a svéd családok legidősebb lánya ilyenkor fehér ruhát ölt, gyertyakoronát visel, és sáfrányos molnárkát szolgál fel szüleinek.

Idén Szent Lucia napján ugyanilyen fehérruhás lányok nyitották meg a Jukkasjarvi jéghotelt, majd hajnalig tartó jeges bulit csaptak a szálló bárjának jégpultjánál.

Akik jeges vakációra készülnek az idén, Kiruna városáig váltsanak repülőjegyet. Innenhó-mobilokkal vagy kutyaszánnal suhannak a turisták a Jukkasjarvi-i jégszállóig. A vendégek beszámolói szerint a szálloda egyedi jégszobái mellett maradandó élményt nyújtanak számi és lapp konyha remekei. Ez a fajta gasztronómiai élmény ugyanis az autentikus alapanyagok híján, - mint amilyen a sarki szeder és a rénszarvashús- nem terjedhetett el a világon ezért valóban különleges élmény.

Részt vehetünk még hótalpas kiránduláson, kipróbálhatjuk a sarkkörön igen elterjedt lék-pecázást, vagy benevezhetünk az egyéjszakás sarkköri szafarira. Akinek pedig nincs elég hideg a jégszállóban, számi kunyhóban is töltheti az éjszakát.

Amennyiben a hőmérséklet mínusz 30 fok alá ereszkedik, a jégtömbök megroppanhatnak, így a turisták számára minden szezonban hagyományos, fűtött szálláshelyek állnak készenlétben.

A jéghotel szobaárai 1000-3 ezer korona között (27-80 ezer forint) mozognak.

Szabó Kata