A kínai utazási irodák bojkottálják Franciaországot

Vágólapra másolva!
A pekingi önkormányzat turisztikai hivatalának közvetlen utasítására a kínai utazási irodák valamennyi Franciaországba szervezett útjukat törölték - adták hírül pénteken a francia tömegtájékoztatási eszközök helyszíni tudósítói.
Vágólapra másolva!

A kínai csoportok legkedveltebb külföldi célpontja volt eddig Franciaország: évente 700 ezer kínai turista látogat elsősorban Párizsba és a francia Riviérára, s a francia kormány évente 100 ezerrel szeretné számukat növelni.

A hét eleje óta azonban szervezett turistaúttal lehetetlen Kínából Franciaországba utazni, és az Európába induló kínai csoportok körutazási programjából is törölték a franciaországi állomásokat. Annak ellenére, hogy Kínában semmilyen hivatalos közleményt nem tettek közé, a kínai utazási irodák azt állítják: az utasítás közvetlenül a pekingi önkormányzat turisztikai hivatalából érkezett.

"Ez az év katasztrofális a franciaországi kínai turizmus számára" - mondta Philippe Yao, a párizsi China Comfort Travel utazási iroda (a Franciaországban működő húsz kínai utazási iroda egyike) vezetője a France Info hírrádiónak. Szerinte idén legalább ötven százalékkal fog visszaesni a francia utazási irodáknak a kínai piacról érkező forgalma. A szakember elmondta: az olimpiai láng párizsi körútját övező botrány és a dalai láma párizsi díszpolgárrá avatása óta folyamatosan törlik a kínai partnerek a Franciaországba szervezett utakat.

Pascal Andréani, a francia külügyminisztérium szóvivője a hírrádióban elmondta: a bojkott a pekingi önkormányzat utasítására indult meg. Emiatt a pekingi francia nagykövetség fölvette a kapcsolatot a kínai hatóságokkal, és magyarázatot követel. Párizs szeretné tudni, mi a döntés pontos oka azért, hogy "levonhassa a szükséges következtetéseket". A szóvivő szerint a pekingi önkormányzat határozata - amely csütörtökön született meg - "nyugtalanító".

Az érintett pekingi intézmény egy munkatársa a francia sajtó megkeresésére cáfolta, hogy Franciaország elleni bojkottra szólítottak volna fel. Ennek kapcsán a francia külügyi szóvivő azt mondta: "Hogy van egy cáfolat, az egy dolog, de a kínai hatóságokkal ápolt jó viszony érdekében szeretnénk ennél pontosabb információkat kapni".

Az olimpiai láng párizsi körútját követően a feszült francia-kínai diplomáciai kapcsolatok egyik jele volt a francia áruk ellen Kínában meghirdetett bojkott. Ezt követően Párizs magas rangú békeköveteket küldött Pekingbe, aminek következtében a helyzet enyhülni látszott.

Nicolas Sarkozy francia államfő azonban még mindig nem döntötte el, hogy az Európai Unió soros elnökeként ott lesz-e augusztus 8-án Pekingben az olimpiai játékok megnyitó ünnepségén. Elemzők szerint elképzelhető, hogy Peking az újabb bojkottal próbál Párizsra nyomást gyakorolni.