Aranymosás az ezüst városával

Vágólapra másolva!
A bányászati múzeum pipatóriuma, a nagyszálló aranymosó programja, juhtúrós galuskák és derelyék, régi várak és mai kulturális események - minderről az egyik legpatinásabb szlovák város, Selmecbánya sajtótájékoztatóján esett szó hétfőn a Szlovák Intézetben.
Vágólapra másolva!

A hajdan 40 ezer lakosú város 1993 óta része az UNESCO világörökségének. Ma már csak csupán 10 ezren élnek itt, de évente több százezren látogatják a festői kisvárost, ahol annak idején a Szindbád című, legendás magyar film jeleneteinek nagy részét forgatták.

Selmecbánya Szlovákia legrégebbi és legjelentősebb bányavárosa. Gazdagságát és hírnevét főleg a színes- és nemesfémek érceinek köszönheti, amelyeket több mint ezer évig bányásztak itt - mondta Marko Zimmermann, a település alpolgármestere a tájékoztatón.

A külföldi turisták 65 százaléka magyar, akiknek nagy része diák. A vendéglők magyar nyelvű étlappal is várják a Magyarországról érkező turistákat - tudta meg az MTI munkatársa az eseményen, ahol Pálffy István tévés műsorvezető Szlovákiáról szóló útikönyvéből olvasott fel részleteket.

A Szlovák Bányászati Múzeum páratlan lelőhelye az ezüstbánya emlékeinek, de számos más kiállítása - festmény- és pipagyűjteménye - is figyelemreméltó. Selmecbánya ezer szállal kötődik a magyarországi bányászathoz, amelyről Varga Tamás, a Soproni Erdészeti Múzeum igazgatója adott tájékoztatást.

Az "ezüstváros" egyik fontos pontja a patinás, régi építésű, nemrég felújított négycsillagos szálloda, amelynek vezetése jelentős szerepet játszik a környékbeli turisztikai programok szervezésében, a régiek felélesztésében - ilyen az aranymosás - és az újak bevezetésében, mint a 42 fokos termálvízhez kapcsolódó wellness - vagy a nordic walking, amely nem más, mint speciális séta a környező erdőkben.