Linzbe költözik a kultúra

Vágólapra másolva!
A hajdan volt iparváros úgy tűnik megtalálta új arcát. Linz új lendülettel, kreatív ötletekkel és 65 millió euróval készül a 2009-es Európa Kulturális Fővárosa címre. A turistákat a valódi Linzer torta és kreatív alkotóműhelyek munkái várják, Budapesttől alig ötórányira.
Vágólapra másolva!

Bécsi átszállással, 160-as átlagsebességgel másfél órás élményutazás után kellemes meglepetés éri a turistákat a linzi főpályaudvaron, amelyet harmadszor választottak az év vasút állomásának Ausztriában. Néhány európai repülőteret is megszégyenítő ultramodern pályaudvaron naponta 30 ezer utas, és 900 szerelvény fordul meg. A mozgás-és látássérültek speciális segítséget kapnak a terminál területén, az első osztályú utasoknak pedig a Club Lounge váró nyújt európai színvonalú szolgáltatásokat.

Forrás: [origo]

Linz, az egykori iparváros ma csaknem 200 ezer ember otthona, valamint 80 ezer bejáró munkahelye. A helyiek büszkék, hogy nincs munkanélküliség, és a város így nemcsak otthont, de nyugodt megélhetést is biztosít polgárainak. Az egykor virágzó acélipar, fegyver és robbanószer-gyártás helyébe ma kulturális komplexumok, kreatív műhelyek, köztéri installációk, szabadtéri rendezvények kerültek, amelyek a helyieket és a turistákat egyaránt megmozgatják.

Nézelődés

A város összesen 65 millió eurót fordít arra, hogy Vilnius mellett méltó lehessen a 2009-es Európa Kulturális Fővárosa címre. Ennek megfelelően remek kiállítások várnak az utazókra például az Ars Elektronikában, amely a digitális művészet és az új média megszállottjainak naprakész, egyben jövőbe mutató alkotásainak fóruma. A komplexumot a 2009-es eseményekre 4000 négyzetméterrel bővítik. Ugyanilyen érdekes a Lentos, vagyis a modern művészetek háza, ahol a világhírű osztrák festő és humanista alkotó, Oskar Kokoschka kiállítását mindössze 6 euróért nézhetik meg az érdeklődők. Mivel Kokoschka egész életében kötődött Linzhez, a város szinte magától értetődően neki szentelte a ház egy jelentős részét. A Lentosban tágas, szemlélődésre igazán alkalmas modern bemutatótermekben nézelődhetünk, többek közt a fotóművészet legnagyobbjainak alkotásai között, sőt olyan formabontó alkotók felvételeit is felfedezhetjük, mint Marilyn Manson.

A belvárosban rengeteg a barokk templom, ahol elnézelődhetünk, mert ebben a stílusban Európa többi országaihoz képest, itt majd 200 évig építkeztek. A legmegkapóbb talán mégis az Új Katedrális, ami kizárólag adományokból épült, Mária szeplőtlen fogantatásának tiszteletéül. A templom az 5 méteres kereszttel a tetején magasabb, mint a bécsi Stephans Dóm és pazar látványt nyújt.

Forrás: [origo]

Érdekes program lehet még a főtér és az óvárosi negyed (Altstadt) úgynevezett háromablakos házainak és boltíves belső udvarainak felfedezése. Az utóbbi években egyre több turista érdeklődik a jellegzetes, akár 90 méter hosszú belső udvarok történetei után. A turisztikai hivatal idegenvezetői ezért péntekenként speciális "árkád túrát" is indítanak.

Akik a közelmúlt történelmi eseményei hoznak lázba, azok szintén találnak ennek megfelelő vezetés. Itt többek közt a város II. Világháborúban betöltött, stratégiailag fontos szerepéről, a Duna által megosztott Linz amerikai és német oldaláról, és a város alatt található, mintegy 12 kilométeres járatról kaphatnak képet. Az itt élők rengeteg emléket őriznek ezekből az időkből. Linz városát a fegyvergyárak miatt közel húsz alkalommal érte brutális bombatámadás a háború alatt. A Duna jobb és bal partját Hitler által építtetett híd kötötte össze, ami még ma is áll.

Evés-ivás

Linz a gasztronauták számára is okozhat meglepetés. A pékségek kínálata például páratlanul gazdag: naponta mintegy 50 féle kenyér, és 30 féle pékáru között válogathatnak az utazók. A tanácstalan turistáknak gyakran ad kóstolót a sütöde személyzete. A legnagyobb kenyér kínálatot azonban a városi piacon találjuk. A Holzpoldl pékség a nemcsak saját termékeit, de a Linz környéki dombságon élő gazdálkodók kenyereit is árulja. A több száz éves házi receptek alapján készült veknik között még a borsos árak ellenére (fél kiló kenyér 1,30 -1,50 euró) is bőszen válogatnak a háziasszonyok.

Forrás: [origo]

A piacon sárga cukkíni, püspöklila trüffelburgonya, a franciáknál honos diszkoszbarack, csíkos padlizsán, és megannyi nálunk igen ritka lédig áru mosolyog a pultokon.

Az igazi linzer

Szintén a gsztrománok kedvelt programja a tortasütés. Az eredeti linzer torta receptjét féltve őrző Jindrák cukrászatban a turisták elsajátíthatják a linzer tészta elkészítésének fortélyait. A klasszikus kávézó részleg mögött kialakított "tanteremben" a turisták keményre vasalt kötényben, egy U alakú pultot állnak körül, és a középen helyet foglaló a mestercukrász instrukcióit figyelik.

Az eredeti linzertészta színe a benne lévő mogyorótól egészen barna, amit a mélyvörös ribizli lekvár színez meg egy kicsit - magyarázza Leo Jindrák az egykori tulaj leszármazottja. Ezt a receptet csaknem 300 évvel ezelőtt jegyezte le a nagyapa I. Leo Jindrák. A cukrászdában a Herrenstrasse 22. szám alatt évente 80 ezer tortát sütnek, amelyeknek egy része díszdobozban exportra kerül. A turisták saját linzertortáját estére kisütik, és csomagolva a szálláshelyükre szállítják.

Jó tudni, hogy linzertészta egyik jellegzetessége, hogy nem szárad, így még hetek múlva, a hazaérkezés után is fogyasztható.

Sz.K.