Vágólapra másolva!
A Tisza-tó Napja nevű rendezvényhez kapcsolódóan, május 17-ig ünnepi áron, a mindenkori árak minimum 20 százalékos árkedvezményével pihenhetünk és túrázhatunk egyszerre a tó környékén. Legalább 80 szolgáltató készül a nagy napra. A születésnaptól függetlenül egész nyáron ingyen parkolásra, vitorlás charterre, termálstrandra, ladikozásra, bográcsfesztiválra és tiszta vízre számíthatunk.
Vágólapra másolva!

A Tisza-tó fiatal kora ellenére itthon az egyik legkedveltebb üdülő, nyaraló és túrázó központ, évente 350 ezer éjszakát töltenek itt a turisták. Sokak szerint a Tisza -tónak azért lehet ekkora sikere, mert a programok és szolgáltatások turistabarát módon szerveződnek. Itt ugyanis fontos tényezővé vált a ma már kissé rosszul csengő lakossági fórum, ahol a horgászoktól kezdve a szállásadókig mindenki elmondhatja az ötleteit. Most is lesz ilyen fórum, (május 14.) ahol bátran ötletelhetünk, akár mi turisták is. Elmondhatunk minden észrevételt és ötletet: azt is, hogy hol a legjobb a lángos, és azt is, hogy hova kellene több szemetes, vagy irányító tábla.

Forrás: [origo]

Május 14., a Tisza-tó napja

Idén a Tisza-tó napja keretében lesz tavaszi nagytakarítás, ismereterjesztő vetélkedősorozat diákoknak, egy nagy Tisza-tó körüli vízszintavató váltófutás, amihez bárki csatlakozhat, ráadásul nevezési díj sem lesz. A vízszintavató váltófutás azt jelenti, hogy a sporteseményt a Kisköre felső vízmércéjén mért vízszint (725 centi) jegyében szervezik , vagyis ahány centit mértek előző évben, annyi résztvevővel indul a futás. Idén tehát minimum 725 fő áll rajthoz, de a szervezők körülbelül 1000 főre számítanak. A résztvevők a tavat körülvevő települések lakosságának bevonásával, stafétaszerűen - az adott település közigazgatási határai között - körbefutják a tavat körülbelül mintegy 70 kilométer hosszan. A váltófutás május 14-én 9.30 órakor startol a Tisza-tavi Emlékparkból. Aki drukkolna vagy bámészkodna az a Tiszabura - Abádszalók - Tiszaderzs - Tiszaszőlős - Tiszafüred - Poroszló - Újlőrincfalva - Sarud - Tiszanána - Kisköre útvonal mentén állhat föl, de délután 16.30-ra az Emlékparkba is visszamehet, itt lesz a cél.

Vízszintavatás után beindul az élet

A Tisza-tavat talán éppen az teszi különlegessé, hogy vízügyi létesítményként (értsd: mesterséges tó) változik a téli és nyári vízszintje, mely között közel 1,5 m szintkülönbség is lehet. A vízügy minden évben komoly munkával vezényli le az esetleges jégtorlaszokat, tavaszi áradásokat, és minden év május 14-ig beállítja a nyári vízszintet, mely a legfontosabb hír a turizmus számára - mondta az [origo]-nak Molnár Anita a Tisza tavi napok program igazgatója.

Forrás: [origo]

A vendégek ekkortól már biztonsággal használhatják a hat szabad strandot Tiszafüreden, Abádszalókon, Kiskörén, Sarudon, Tiszanánán és Poroszlón. Ilyenkor a kikötőkből már elindulhatnak a csónakos barangolások nyolc kijelölt túraútvonalon 2000 csónakkal, és 180 képzett vezetővel. Elérhetővé válnak a szigeteken lévő ökoturisztikai programok, a Tisza-tavi Vízi Sétány és a Tiszavirág Ártéri Sétaút.

Ettől az eseménytől indul meg a gátkoronán a bringás forgalom, és a horgászok újra elérhetik a tározó belső részeit, mely újabb horgászati lehetőségeket, kihívásokat rejt magában. Továbbá a jet skisek és a vitorlások számára is ekkortól lesz megfelelő a vízmélység az Abádszalóki öbölben.

Forrás: MTI

Tisza-tó napja: Csak le kell tölteni a kupont

Az akcióban való részvételhez le kell tölteni a www.tiszatoinfo.hu honlapon, a Tisza-tó Napja menüpont alatt található kupont, és bemutatni az adott szálláshelyen, étteremben, kikötőben illetve a túraszervezőknél. Nemcsak programok, de rengeteg szállásadó között is válogathatunk, az apartman házaktól a falusi vendéglátókig 20 százalék kedvezménnyel.

Érdemes megnézni

A Vízi Sétányt Poroszló mellett, ami a tó belső területén a partvonaltól mintegy 500 m-re található. A víz fölött cölöpökre épített, 1500 méter hosszú palló-úton laza sétával fedezhetjük fel a Tisza-tó természeti értékei. Az útvonalon két madárvártát, egy pihenőszigetet és egy 10 méter magas megfigyelőtornyot is láthatunk.

Forrás: MTI

Jó programnak bizonyul Magyarország első tájtörténeti és régészeti pihenőparkja, az M3 Archeopark, ami az M3-as autópálya polgári leágazásánál található. A közel 5 hektáros területen kialakított pihenőparkban ízelítőt kaphatunk a tájegység történetéből, tárgyaiból, népi kultúrájából. Tájházakat, jurtákat, illetve az autópálya-építés során feltárt régészeti leletek hiteles másolatait nézegethetjük.

Szintén érdekes a Tisza-tavat felfedező "5 órás átkelő túra", mely tartalmazza az autóparkolást, a túravezetést, a Tiszavirág Ártéri Sétaút belépőjét, a csónaktúrát a Poroszlói Vízi Sétányig, a Vízi Sétány megtekintését, és a vissza utat a Szabics kikötőbe. Most csónakonként (4 fő) 10 ezer forint helyett 20 százalékos kedvezménnyel 8 ezer forintért ladikozhatunk.