Idén több magyar nyaralhat Görögországban

Vágólapra másolva!
A Görög Idegenforgalmi Hivatal várakozásai szerint az idén várhatóan 5 százalékkal emelkedhet a Görögországba utazó magyarok száma. A magyarországi irodák ennél óvatosabbak. Tavaly 150 ezer szervezett turista látogatott Görögországba.
Vágólapra másolva!

A vasárnap zárult vásáron, ahol a görög minisztérium 210 négyzetméteren népszerűsítette Görögország legfontosabb idegenforgalmi helyeit, több nagy utazásszervező cég képviselőivel is tárgyaltak, s általános volt az öt százalékos bővülésre vonatkozó előrejelzés. Ez kedvező előjel a szezonra - mondta a Görög Idegenforgalmi Hivatal bécsi képviseletének illetékese a budapesti Utazás kiállításon szerzett tapasztalatai alapján.

A magyar szakemberek ennél óvatosabban fogalmaztak a vásáron szerzett benyomásaikról. A görög piacra szakosodott Apollon Travel vezetője például úgy fogalmazott, hogy kisebb javulásra számítanak tavalyhoz képest, és ezt erősítették meg a vásáron szerzett tapasztalataik is.

A görög hivatalos adatok szerint tavaly mintegy 150 ezer magyar szervezett turista látogatott Görögországba, és 400 ezer vendégéjszakát töltött ott, míg 2008-ban még csak 130 ezer magyar turistát fogadtak a balkáni országban, amely az egyik legkedveltebb célpont a magyar nyári kiutazási szezonban.

Az elért eredménnyel a balkáni ország olyan országokat is megelőz, mint Törökország, Tunézia vagy Spanyolország. Ugyanakkor többen utaznak Magyarországról a nyáron a horvát és az olasz tengerpartra, hiszen ezek a helyek könnyebben elérhetők a magyar utazók számára.

A gazdasági válság a turizmusra kisebb hatással volt Görögországban, mint más ágazatokra, de így is a külföldi turisták számának 8 százalékos csökkenését okozta 2009-ben. Az utóbbi években mintegy 17 millió külföldi járt évente a balkáni országban, 2009-ben 15 millió. Magyarország részesedése mintegy 1,5 százalék a szervezett görög beutazó turizmusból.