Két évtized után kap jutalmat Ötzi megtalálója

Vágólapra másolva!
Hosszú évekig tartó pereskedés után 175 ezer eurós díjat kapott az a német turista, aki 1991-ben az Alpokban megtalálta, az azóta Ötziként elhíresült 5 ezer éves vadász jégbefagyott múmiáját.
Vágólapra másolva!

Erika Simon és az azóta elhunyt férje, Helmut nyári szabadságukat töltötték az olaszországi Bolzano tartományban 1991-ben, amikor túrázás közben egy jégbe fagyott holttestet találtak. A később Ötzi névre keresztelt 5 ezer éves vadász kitűnő állapotban konzerválódott testét később Innsbruckban állították ki - írja az eTurbonews.

A család ügyvédje bejelentette, hogy a tartománnyal évekig perben álló házaspárnak 175 ezer eurót jutalmat fizetnek ki. A tartomány vezetése eredetileg 50 ezer eurót ajánlott fel a szenzációs lelet megtalálóinak.

Ötzi egyedülálló leletnek számít, ez a világ legidősebb jégbefagyott múmiája. A vadász teste mellett ruhadarabokat, fegyvereket is találtak, amelyek segítségével kitűnően rekonstruálhatták a késő neolitikus korban élt, vadászó életmódot folytató hegyi emberek mindennapjait. A kutatók szerint Ötzi nagyjából 46 éves korában halhatott meg, testén több nyílvesszőtől származó sérülést találtak, ami arra utalhat, hogy menekülés közben érte utol a halál.