Utasbiztosítás: 20-szor jobb, de csak 2-szer olyan drága

Vágólapra másolva!
A KGFB piacon kialakult helyzethez hasonló, egyre élesedő versenynek lehetünk tanúi a hazai utasbiztosítások piacán. A Biztosítás.hu online alkusz szerint az interneten kötött utasbiztosítások számának jelentős növekedése és az egyre újabb és újabb utasbiztosítási termékek megjelenése a szolgáltatások bővüléséhez és a díjak csökkenéséhez vezet. Mindez egyértelműen jó az utazóknak.
Vágólapra másolva!

Az idén 300 ezer utasbiztosítást kötnek az interneten a külföldre utazók a Biztosítás.hu online alkusz előzetes adatai szerint. A tavalyi évhez képest 64 százalékos növekményben jelentős szerepet játszik az egyénileg kötött utasbiztosítások arányának felfutása. Jelentős eltérések vannak azonban az egyes utazási biztosítók kínálta szolgáltatási összegek között. Az egyre tudatosabban és az ár/érték arány figyelembe vételével választani kívánó utazók igényeit ugyanis egyes biztosítók új termékek bevezetésével igyekeznek kielégíteni, míg más biztosítók "hagyományosnak" mondható termékei mellett elmenni látszik a piac. "10- vagy akár 20-szoros szolgáltatásbeli különbségeket is találunk az egyes biztosítók termékei között, miközben a biztosítások árai csak napi néhány száz forintban különböznek." - emeli ki Rácz István, a Biztosítás.hu ügyvezető igazgatója.

A legfontosabb és általában azonos feltételű orvosi költségek esetében például akad olyan biztosító, amely mindössze 2 millió Ft-ig térít, míg mások 100 millió Ft-ig - vagy éppen limit nélkül(!) - vállalják betegségünk, balesetünk esetén felmerülő orvosi költségeink megtérítését. A poggyászkárok tekintetében is elmondható, hogy a "legkisebb biztosítás" mindössze 60 ezer Ft-ig fizet, miközben lehet olyan biztosítót is találni, amely mindezt 600 ezer Ft-ig vállalja. Hasonló módon jelentős különbség mutatkozik a Nyugat-Európában igen borsos fogászati ellátás esetében is, ahol szintén nem mindegy, hogy a biztosító kontójára 15 ezer Ft-ig csillapíthatjuk fájdalmunkat, vagy 130 ezer Ft-ig.

Hogy mindezen különbségek mellett az árak csupán napi néhány száz forintban különböznek, vagy éppen a jobb biztosítás még olcsóbb is(?), a Biztosítás.hu szerint mindez ma már nem okoz meglepetést az internetet használó utazók számára. A biztosítási összehasonlító portálok által kínált választék, az egyszerű és közérthető összehasonlítás lehetősége egyre többeket győz meg arról, hogy utasbiztosításukat - még szervezett út esetén is - egyénileg intézzék. Míg egy utazási irodában mindössze 1-2 biztosító általában drágább ajánlatával találkozhatunk, addig az interneten a legtöbb hazai utasbiztosító terméke elérhető és az árak és szolgáltatások is összehasonlíthatóak. A Magyar Turizmus Zrt. statisztikái szerint a magyar lakosság külföldi utazásra költött átlagosan 204 ezer forintos utazásaihoz képest a jellemzően utazási irodában kötött biztosítások átlagára egy hétre 9.503 forint volt. Ezzel szemben az interneten kötött - több biztosító ajánlatából kiválasztott - utasbiztosítások átlagdíja nem éri el a 4 ezer Ft-ot sem.

A Biztosítás.hu tapasztalatai alapján az utazók két fő típusa, a legolcsóbb biztosítást keresők és az ár/érték arány alapján a legjobb biztosítást választók is egyaránt megjelentek mára az internetes összehasonlító oldalakon. Az online kötéssel az utazók elkerülhetik, hogy a biztosítási fedezetükből kimaradjanak a számukra lényeges elemek, vagy ezekre túl alacsony fedezetet vásároljanak. Vannak olyan biztosítások, amelyek például kizárják a fényképezőgépeket, laptopokat, és videokamerákat a fedezett körből - erre szintén minden esetben figyelmeztetnek az online portálok. "A kalkuláció során figyelembe vesszük például azt is, hogy autóval vagy repülővel utazik-e az utas, visz-e magával nagy értékű fényképezőgépet, mi az úti célja és ennek megfelelően javaslunk számára biztosítást." - teszi hozzá Rácz.

A Biztosítás.hu weboldalán megkötött utasbiztosítások összesítése szerint az utazók több mint fele kocsiba ülve közelíti meg szabadsága helyszínét. A biztosítók többsége által kínált Auto Assistance megkötésével több száz, rosszabb esetben ezer EURO plusz költség kifizetésétől mentesülhet a bajba jutott autós. Emellett igénybe veheti a magyar nyelvű segítségnyújtást, telefonos ügyintézést, autó javíttatásának helyszíni és erre az időre szükséges szállás költségtérítését is.

A legfrissebb statisztikákból az is látszik, hogy az utasok többsége (87 százaléka) két hétnél rövidebb időre utazik, 14 napnál tovább pedig mindössze 13 százaléka utazik, egy átlagos út pedig 9 napig tart az idei szezonban. Hagyományos utazásra a kiutazók 95 százaléka indul, a fennmaradó 5 százalék pedig búvárkodni, raftingolni, vagy hegyet mászni megy szabadsága alatt. A biztosítást kötő ügyfelek döntő többsége Európán belül utazik, és csak néhány százalékuk megy az USA-ba, Kanadába, Észak Afrikába (Egyiptomba, Tunéziába, Marokkóba).

(x)